BiH

varnice u predsjedništvu

Dodik: Sve učiniti da se ukine Vijeće naroda RS-a; Komšić: O tome nema razgovora

16/06/2020

Dodik je danas izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentarisao je pozive na ukidanje Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

“Jasno je da od toga nema ništa. Međutim, ako ćemo se voditi logikom izmjene karaktera drugog entitetskog doba, onda nema razloga da ne ukineno Dom naroda u FBiH. Postojeći Dom naroda u FBiH ima nesrazmjerno veće ovlasti nego Vijeće naroda u RS-u”, rekao je Komšić.

Dodaje da u postojećim okolnostima, “gdje imamo dva entiteta, nije dopustivo nikakvo ukidanje pariteta u načinu funkcioniranja entitetskih vlasti, iako, Dom naroda FBiH ima puno veće ovlasti nego Vijeće naroda RS, pa kladionice ili slično se proglašavaju vitalnim entitetskim interesom”, dodao je.

“Prema tome ne može biti nikakvih razgovora o ukidanju Vijeća naroda u RS bez prethodnog ukidanja ovakvog Doma naroda u FBiH”, zaključio je Komšić.

Podsjetimo, Dodik je danas izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto, javio je RTRS.

Komentarišući činjenicu da Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata na jučerašnjoj sjednici nije postigla dogovor ni o jednom pitanju, Dodik je istakao da je Vijeće naroda “izmišljeno da bi bilo kočnica Republici Srpskoj”.

“Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Wolfganga Petritscha koji je to nametnuo Narodnoj skupštini. U Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu ne postoji Vijeće naroda, postoji samo Narodna skupština”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, kroz promjenu Ustava Republike Srpske, koja se priprema, treba ako ne eliminisati Vijeće naroda iz parlamentarnog života, onda bar dramatično smanjiti mogućnost da se na ovaj način” onemogućava rad najvišeg organa vlasti”.

Komentarišući činjenicu da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo vitalni nacionalni interes na rebalans budžeta, Dodik je rekao da je rebalans budžeta napravljen zbog epidemije koronavirusa, te da nije ništa učinjeno da bi se smanjivale stavke vezane za neku bošnjačku ili bilo čiju drugu organizaciju.

“To je više nalog koji dolazi iz Sarajeva, kao što pokušavaju mnogo toga da preko Ustavnog suda BiH urade u RS. Ustavni sud BiH je mjesto kriminalizacije odnosa u BiH, majorizacije dva naroda u BiH i afirmacije jednog naroda i jedne političke iluzije koja pokušava da nametne BiH unitarno državo uređenje”, smatra Dodik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.