Dodik traži suspenziju predsjednika Osnovnog suda u Zvorniku zbog “Alumine”

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je račun kompanije „Alumina“ danas deblokiran.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila donio rješenje o blokadi računa kompanije “Alumina” u korist privrednog društva “Pavgord” Foča, a za vrijeme blokade nisu povućena sredstva koja traži „Pavgord“ od „Alumine“, ali Dodik nije želio da govori pod kojim uvjetima je račun deblokiran.

Naveo je da nema nikakvog sporazuma Vlade RS-a i „Pavgorda“ i da su to spekulacije.

Dodik je zatražio da Visoki sudski i tužilački savjet BiH preispita postupke i zakonitost postupanja nadležnih sudija u Zvorniku, kako kaže, što prije suspendira predsjednika suda u Zvorniku, dok se ne utvrdi istina o rješenje koje je prouzrokovalo blokadu računa u „Alumini“.

Naveo je i da treba da se razmotri i mogućnost krivičnog gonjenja odgovornih u ovom slučaju.

-Svako favoriziranje ličnog interesa mora da bude odbačeno. Pravosuđe mora da radi besprjekorno i u okviru ovakvih odluka koje smo imali u Zvorniku, očigledno je da postoji niz sumnji u adekvtanu upotrebu prava – naveo je entitetski predsjednik u izjavi novinarima.

Kazao je da postoji rok od 60 dana da stečajni povjerioci u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju, čija je kćerka-firma „Alumina“, daju svoj stav te da se utvrdi da li je sud u Zvorniku postupao pravilno kada je, kako navodi, prepisao odluku suda iz Litvanije, u smislu potraživanja „Ukio banke“, u uvjetima kada postoji odluka suda u RS da ta potraživanja nisu zakonita.

Istovremeno, banjalučki portal „capital“ objavio je, pozivajući se na nezvanične izvore, da je račun kompanije „Alumina“ deblokiran, nakon što je Vlada RS-a prihvatila zahtjev „Pavgorda“ da mu prizna dio od ukupno 155 miliona KM koje to fočansko preduzeće potražuje od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

Predstavnici Vlade RS jučer su na sastanku sa predstavnicima „Pvagorda“, „Alumine“ i „Birča“ počeli pregovore sa fočanskom firmom koja je 12. aprila blokirala račune „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“, putem koje pokušava da naplati svoja potraživanja od „Birča“.

-Pregovori idu u smjeru da se prihvati učešće „Pavgorda“ u stečajnom postupku FG „Birač“, odnosno da mu se prizna dio potraživanja od 155 miliona KM. Da li će mu biti priznato 40, 50 ili 60 miliona KM, o tome će se tek razgovarati, a „Pavgord“ bi zauzvrat skinuo sve hipoteke s „Alumine“, reklo je danas „capital“ više dobro upućenih izvora uključenih u pregovore.

„Pavgord“ je 2015. godine otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Fabrika glinice „Birač“ u stečaju u ponedjeljak je dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je FG „Birač“ tužila za potraživanje u stečaju u iznosu od 155 miliona KM

U presudi je, između ostalog, navedeno da Fabrika glinice „Birač“ nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza, slijedom čega ove dvije stranke nisu bile u obligacionom odnosu.

No, zastupnici „Pavgorda“ su tvrdili da su ova dva procesa odvojena i da blokada računa ostaje.

„Pavgordu“ su s druge strane sudovi u Litvaniji priznali sva potraživanja.