Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: U BiH ne žive “bosanski Srbi”

BiH

dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je Srni da se, sudeći po izjavama bivšeg britanskog ambasadora u BiH Matthewa Rycrofta, stiče utisak da je godine koje je proveo u BiH prespavao u neznanju.

Reagujući na Rycroftovi izjavu da je “Dejton obavio svoj posao da okonča konflikte” i da je “potrošen”, Dodik je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat tek nakon što je BiH dobila novi politički sistem.

“Zato je veoma čudno za nekoga ko je bio u britanskoj delegaciji na pregovorima u Dejtonu, da ne shvata da Dejton nije bio tu samo ‘da okonča konflikte’, kako danas tvrdi Rajkroft”, istakao je predsjednik bh. entiteta.

On je naglasio da je Rycroft, za vrijeme koje je proveo u BiH, trebalo da nauči i da tu ne žive “bosanski Srbi”, niti da takvi postoje.

“Termin ‘bosanski Srbi’ za nas je uvredljiv, i ne znam kako bi se ambasador Rycroft osjećao ako bi neko na uvredljiv način tretirao njegov narod”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je poručio da “u BiH žive Srbi, i to vijekovima, svoji na svome”.

“S obzirom da je u pitanju diplomata koji je savršeno vladao srpskim jezikom, siguran sam da termin ‘bosanski Srbi’ koristi smišljeno, projektovano, u funkciji dodvoravanja bošnjačkom političkom vrhu, što je politika većine diplomata u BiH”, istakao je predsjednik Srpske.