Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

“Čovječanstvo može spasiti samo čudo”

18/05/2015

Ekolozi upozoravaju da će globalni rast temperature od četiri stepena Celzijusa do 2.100. godine dovesti do porasta nivoa mora između 52 i 98 centimetara i nestanka obalskih područja. U tom slučaju, izumrijeće mnoge životinjske i biljne vrste, a teško će biti pogođena poljoprivreda.

Rast temperature neće biti ravnomjeran – prema sadašnjim predviđanjima, prosječni globalni rast od četiri stepena značio bi rast od deset stepeni Celzijusa na Arktiku i u zapadnoj i južnoj Africi.

“Nedavno smo prešli dozvoljeni nivo ugljen-dioksida u atmosferi , a to znači podizanje prosječne temperature u svijetu za 3,2 do 5,4 stepena” – upozorava predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Podizanje temperature dovešće do ekstremnih toplih valova, smanjivanja svjetskih zaliha hrane, narušavanja biosfere i podizanja nivoa mora koje može ugroziti mnoge živote – navode stručnjaci.

Vox piše da je zagrijavnje Zemlje otišlo toliko daleko da “samo čudo može zaustaviti katastrofu koja se sprema čovječanstvu”.

Oliver Geden, analitičar na njemačkom Institutu za međunarodna i bezbjednosna pitanja, okrivljuje političare.

“Oni žele samo dobre vijesti – političari žele da čuju da je moguće postići cilj od maksimalno dva dodatna stepena zagrijavanja te da je to ostvarljivo bez agresivnog smanjivanja zagađenja u bliskoj budućnosti” – napominje Geden.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.