Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Čovječanstvo može spasiti samo čudo”

The Ma2

Ekolozi upozoravaju da će globalni rast temperature od četiri stepena Celzijusa do 2.100. godine dovesti do porasta nivoa mora između 52 i 98 centimetara i nestanka obalskih područja. U tom slučaju, izumrijeće mnoge životinjske i biljne vrste, a teško će biti pogođena poljoprivreda.

Rast temperature neće biti ravnomjeran – prema sadašnjim predviđanjima, prosječni globalni rast od četiri stepena značio bi rast od deset stepeni Celzijusa na Arktiku i u zapadnoj i južnoj Africi.

“Nedavno smo prešli dozvoljeni nivo ugljen-dioksida u atmosferi , a to znači podizanje prosječne temperature u svijetu za 3,2 do 5,4 stepena” – upozorava predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Podizanje temperature dovešće do ekstremnih toplih valova, smanjivanja svjetskih zaliha hrane, narušavanja biosfere i podizanja nivoa mora koje može ugroziti mnoge živote – navode stručnjaci.

Vox piše da je zagrijavnje Zemlje otišlo toliko daleko da “samo čudo može zaustaviti katastrofu koja se sprema čovječanstvu”.

Oliver Geden, analitičar na njemačkom Institutu za međunarodna i bezbjednosna pitanja, okrivljuje političare.

“Oni žele samo dobre vijesti – političari žele da čuju da je moguće postići cilj od maksimalno dva dodatna stepena zagrijavanja te da je to ostvarljivo bez agresivnog smanjivanja zagađenja u bliskoj budućnosti” – napominje Geden.