poručio iz banje luke

Dodik: Uvode se mjere zatvaranja u RS-u

Dodik je rekao da neće zatvarati privredu i vrtiće, a da će se sljedeća sedmica učenicima računati kao proljetni raspust

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio da se za područje bh. entiteta Republika Srpska uvode mjere zatvaranja na sedam dana nakon čega će biti ponovo razmotrena epidemiološka situacija.

Dodik je u svom obraćanju rekao da će Republički štab za vanredne situacije objaviti koje su mjere donešene na današnjoj sjednici. Sjednica štaba počela je u 11 sati u Banjoj Luci, a najavljena je konferencija za novinare u 14 sati. On je rekao da neće zatvarati privredu i vrtiće.

“Razmotrićemo situaciju za sedam dana, ova sedmica za školu će se računati da je proljetni raspust, niko ništa neće izgubiti”, kazao je Dodik.

Naglasio je da realna industrija ostaje da radi, a odgovarajući na pitanja novinara o sektoru ugostiteljstva iz kojeg su apelovali na vlasti da ih ne zatvaraju, Dodik je odgovorio: “Naravno da nam je važno i ugostiteljstvo, ali nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, zato moramo da ovo učinimo”. Dodao je da se neće moći pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljima kao ranije, ali da će entitetske vlasti vidjeti da nešto pomognu ako budu mogli.

“Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila”, kazao je Dodik i pozvao sve ugostitelje na saradnju navodeći “nećemo ih ostaviti same”.

Istakao je da su nove mjere donešene, jer je pritisak na zdravstveni sektor ogroman, a zdravstveni radnici su zamoreni.

Apelovao je na poštivanje mjera navodeći da ako se na taj način poboljša situacija u narednih sedam dana može doći do ukidanja nekih od mjera.