Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Žalim žrtve Srebrenice, ali rezolucija je neprihvatljiva za Srbe

BiH

dodik1234

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da žali žrtve iz Srebrenice, ali kako je britanska rezolucija neprihvatljiva za Srbe u BiH, te bi njezino donošenje ovu zemlju zasigurno učinilo nestabilnijom.

– To je dio upornih napora Velike Britanije da stalno destabilizira ovaj prostor. Čini se da navijački rade u interesu bošnjačke strane pokušavajući centralizirati zemlju. Tako su doveli Ashdowna koji je ovdje kršio međunarodni sporazum iz Daytona, a u kontinuitetu rade na ponižavanju i nipodaštavanju drugih, a favoriziraju interes Bošnjaka. A povijest nas uči da je Britanija s Turskom imala “deal” ovdje na Balkanu i to se vjerojatno do danas nije promijenilo. Zato taj prijedlog rezolucije vodi destabiliziranju stanja – naglasio je Dodik u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Kazao je kako Rusija smatra da je rezolucija o Srebrenici nepotreban dokument koji nije dogovoren u okviru partnera u Vijeću sigurnosti UN-a, te vjeruje da neće sudjelovati u raspravi kao i da neće podržati takav akt.

– Rusija će, kako sam razumio, poduzeti sve snage da se o toj rezoluciji uopće ne razgovara – kazao je Dodik.

On smatra kako bi bilo važno da međunarodna zajednica s potrebne vremenske udaljenosti, na osnovu dokumenata, pa i presude iz Haaga, analizira sve što se događalo u Srebrenici.

– Ja, zbog istine, ali i pijeteta prema žrtvama ne želim licitirati s time što se dogodilo. Ja tražim međunarodno povjerenstvo koje će s ove distance utvrditi što se dogodilo – kazao je Dodik .

Komentirajući tvrdnje autora rezolucije o Srebrenici da je njen cilj samo odati počast žrtvama i uputiti opomenu, Dodik je rekao kako nije točno da rezolucija ima samo moralnu dimenziju te da će vjerovatno provedba rezolucije biti sutra povezana s približavanjem Evropskoj uniji i da se primjerice uvede nastavni predmet koji će govoriti o tome.

– Nismo mi naivni i vjerovatno stranci imaju problema s nama što smo dugo ovdje i što znamo kako stvari funkcioniraju. Zato smatramo da je britanski prijedlog rezolucije potpuno nekorektan, neprihvatljiv, rezultat je stereotipa i ne doprinosi pomirenju – zaključio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na hapšenje Nasera Orića i je li to srpski odgovor komemoraciji Srebrenice, Dodik je istaknuo kako je i to “potvrda stereotipa te da postoje svjedoci koji jasno govore o zločinima koje je počinio”, dodavši kako srpska strana čuva te svjedoke.

– Ali, pod utjecajem bošnjačke strane i nekih međunarodnih sponzora Orić će biti pušten, vraćen u Sarajevo. To lebdi u zraku. To, pak, govori da se nema isti pristup zločinima ili žrtvama – poručio je Dodik.

Naglasio je da je Tužiteljstvo BiH uspostavljeno da štiti zločine Bošnjaka, te da se bavi obračunima sa Srbima i Hrvatima, ali i njihovom političkom elitom.

Predsjednik Republike Srpske istaknuo je da se stabilna BiH može imati samo s ravnopravnim narodima, a da je sve drugo iluzija.