Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavić na Skupštini RS: Bez kupovine ne bi bilo većine

BiH

narodna skupstina rs deklaracija
Čavić: Frapantan sadržaj audiosnimka

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da je frapantan sadržaj audiosnimka na kojem se navodno govori o kupovini poslanika u RS-u i da je vrijeme pokazalo da se upravo to i radilo – kupovali poslanici.

Čavić je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a dodao da vladajuća koalicija u RS-u ne bi imala većinu da nije bilo “kupovine“ poslanika.

Kazao je da on u svojoj prijavi nije naveo koja su to dvojica poslanika koji su navodno kupljeni, ali da je Specijalno tužilaštvo RS-a u istrazi saslušalo poslanike Vojina Mitrovića i Iliju Stevančevića.

Upitao je i kako je moguće da premijerka Željka Cvijanović nema sigunosnu kulturu kada govori o važnim državničkim stvarima te upitao šta su radili oni koji su zaduženi za njenu sigurnost, ako su prisluškivani njeni razgovori.

Čavić je postavio i pitanje da li je bilo ko pokušao da ispita ko su osobe koje se, uz Cvijanović, također čuju na snimku.
Najčešće tvrdnje koje su čuju u Skupštini su, kaže, da nema potrebe za političkom diskusijom jer je istraga obustavljena po obje prijave, i njegovoj i onoj premijerke Željke Cvijanović.

Međutim, smatra da je rasprava neophodna, jer nije uslijedio sudski epilog.

Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija, međutim, ustvrdio je da sumnja “da je Čavić montirao ovaj snimak“.

Tamindžija je audiosnimak povezao s nekim Čavićevim navodima iz 2006. godine.

Nezavisni poslanik Vojin Mitrović je naveo da on “ima dovoljno sredstava i imovine i ne može ga niko kupiti“.

Govorio je o tome zašto se razočarao i napustio NDP i Savez za promjene, nakon općih izbora i osvojenog poslaničkog mandata te zašto je ponovo dao podršku SNSD-u.

U raspravu se uključio i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija koji je naveo da je protiv demonstracija u RS-u, koje spominje opozicija.



Nastavljena posebna sjednica NSRS

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o informaciji o ”kupovini” narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a nastavljena je danas u Banjoj Luci.

I danas, kao i tokom sinoćnjeg rada, nastavljene su međusobne poslaničke optužbe van tačke dnevnog reda.

Ni intervencije potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića da se poslanička rasprava vrati u okvire zadate rasprave, nije dala rezultata, jer su poslanici nastavili s međustrančkim optužbama ko je šta radio u proteklom periodu.

Ovo skupštinsko zasjedanje sazvano je na prijedlog opozicionih poslanika, koji tvrde da audiosnimak dokazuje da je aktuelna Vlada RS-a formirana na najvećem obliku korupcije – kupovini poslanika u RS-u.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić podnio je prije šest mjeseci prijavu Specijalnom tužilaštvu RS-a protiv Željke Cvijanović i N.N. osoba zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo davanja, odnosno primanja mita prilikom sastavljana skupštinske većine u RS-u, ali je istraga u vezi s ovim predmetom obustavljena.

To tužilaštvo je istovremeno obustavilo i dalju istragu u vezi s portalom “Klix“ koji je prvi objavio audiosnimak na kojem navodno Cvijanović govori o kupovini poslanika u RS-u i taj snimak je vraćen tom mediju.

U SNSD-u sada insistiraju da se ipak utvrdi ko je, kako smatraju, prisluškivao entitetsku premijerku, što je jedno od najtežih krivičnih djela.

Iz Specijalnog tužilaštva RS-a su naveli da nema dokaza o “kupovini“ poslanika, odnosno o krivičnim djelima davanja i primanja mita, i da je donesena naredba o neprovođenju istrage u ovom slučaju te da je obustavljena istraga i po prijavi koju je premijerka Željka Cvijanović podnijela protiv nepoznatog počinioca ili više njih zbog krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.