Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O trošku države

Dodikovi kadrovi bi da putuju, a šef najavljuje povlačenje s nivoa BiH?!

Foto: Pixsell/Arhiv

Beč, Brisel, Pariz, Strazbur, Tirana, Rabat (Maroko): Kadrovima SNSD-a nije mrsko obilaziti svijet i to o trošku države Bosne i Hercegovine

Dok predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavljuje povlačenje kadrova njegove stranke ali i ostalih stranaka iz RS-a s nivoa države, njegovi parlamentarci na nivou BiH koriste blagodati državne službe kao nikada do sada.

Naime, Dodik je i tokom susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održanom u četvrtak poručio da RS (a time misli na političke predstavnike ovog entiteta op.a.) treba prestati da odlučuje na nivou BiH ukoliko se bude odlučivalo o rezoluciji o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a.

Kovačevićeve putešestvije

Samo dan nakon što je Dodik ovo izgovorio, iz Parlamentarne skupštine BiH je najavljeno da Dodikov dugogodišnji portparol a danas delegat u Domu naroda Radovan Kovačević (SNSD) boravi u Tirani i to na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja Jugoistične Evrope koji traje do sutra (14.4.)

Kovačevićeva stranačka kolegica Snježana Novaković-Bursać će, najavljeno je iz PSBiH, u periodu od 15. do 19. aprila zajedno s drugim parlamentarcima će boraviti u Strazburu i to radi učešća na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE.

Kovačević s drugim parlamentarcima krajem marta bio u Briselu

Da kadrovima SNSD-a nije mrsko putovati diljem Evrope i svijeta i to baš uime Bosne i Hercegovine svjedoče zvanične informacije o njihovim službenim posjetama u proteklim mjesecima. Upravo se Radovan Kovačević, kada je riječ o putovanjima o trošku poreznih obveznika, a uime BiH, posebno istakao.

On je krajem marta zajedno sa kolegama iz Parlamentarne skupštine BIH Zdenkom Ćosićem (HDZBiH) i Dženanom Đonlagićem (DF) boravio u Briselu i to na na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC).

Petković u Maroku

Kovačević je u martu, zajedno sa stranačkim kolegama Snježanom Novaković-Bursać i Milanom Petkovićem, boravio u Strazburu i to na završena 4. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Evropskog parlamenta (POSP).

Kovacevic i Novakovic Bursac bili i u Strazburu
Kovačević i Novaković – Bursać bili i u Strazburu

Mjesec ranije Kovačević je boravio u Beču na 23. zimskom zasjedanju PSOSCE-a, Novaković – Bursać je početkom marta bila u Parizu na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSVE, dok je Milan Petković sredinom februara učestvovao na 17. plenarnom zasjedanju Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran koje je održano u Rabatu, Kraljevina Maroko.