Schmidt - Szijjártó

Dodjeljivanje statusa kandidata je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH

christian schmidt fena

– Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine – rekao je Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka euroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

– Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH – kazao je visoki predstavnik.

Istovremeno, dodao je on, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama.

– Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine – rekao je Schmidt.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost na kontinuiranoj podršci Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – saopćeno je iz OHR-a.