Dok čekaju reformu pacijenti iz Hrvatske se liječe u BiH

ambulanta hrv33

Hrvatski Ministar zdravlja Dario Nakić, komentirajući reformu hitne medicinske pomoći, rekao je kako se pacijenti ne trebaju brinuti za svoju sigurnost u zdravstvenom sistemu te je najavio povećanje broja “timova 1” u 19 hrvatskih gradova i manjih mjesta.

Ali, Glas slavonije piše da dok hrvatski građani čekaju reformu, neki od njih odlaze na liječenje u Bosnu i Hercegovinu.

Pregled u Brčkom za sitne novce

Punkt Zavoda za hitnu medicinu u Drenovcima profunkcionirao je u avgustu 2012. Mnogi su to označili historisjkim trenutkom za prometno izoliranu i zapostavljenu Cvelferiju, područje koje čine općine Drenovci, Vrbanja i Gunja s devet pripadajućih naselja. U Drenovcima je 24 sata dnevno u pripravnosti “tim 2”, u kojem su dvije medicinske sestre ili tehničar, odnosno vozač.

– Poznato je da Hrvatsku napušta velik broj ljekara, ali i pacijenti, pogotovo iz Slavonije i Baranije, često odlaze po zdravstvene usluge u inozemstvo – piše Glas Slavonije.

Tako zbog činjenice da u Drenovcima nema ljekara, kao u “timu 1”, velik broj stanovnika po ljekaru pomoć odlazi u Brčko Distrikt, u Bosnu i Hercegovinu. Naime, stanovnici istočnog dijela županjske Posavine oduvijek su bili vezani uz Brčko – ondje su se rađali, školovali, radili, zabavljali, pa i liječili. Rat je privremeno prekinuo veze, no normalizacijom života vratili su se starim navikama, pa i odlasku ljekaru.

Kada je Antunu iz Đurića pri nezgodnom silasku s prikolice buknulo koljeno i počelo ga jako boljeti, komšija ga je odvezo u brčansku bolnicu. U drenovačku Hitnu, kaže, nije ni htio ići, jer bi ga ondje odmah uputili u Vinkovce.

– U Brčkom su me odmah primili, pregledao me hirurg i propisao terapiju. Moram reći da su stvarno vrlo ljubazni prema nama strancima. Pregled sam tada platio šest konvertibilnih maraka, što je 24 kune, i za sat vremena bio sam kod kuće, a da sam išao u Vinkovce, ne bih još ni stigao do bolnice – ispričao nam je.

Do Vinkovaca i natrag mora prevaliti čak 130 kilometara

– Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izdangubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije apoteke, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego kod nas – ističe Antun.

Pozitivna iskustva, kaže, ima i pri vađenju zuba. Njegov stomatolog ga je uputio u Vinkovce, gdje je trebao obaviti manji hirurški zahvat, ali termin je dobio tek za nekoliko mjeseci. Odmah se uputio u Brčko i istog dana problem riješio za 20 konvertibilnih maraka.

Ušteda i vremena

Brojni Cvelferi preko granice odlaze i oftalmologu, za 30 KM odredi im dioptriju, a ondje odmah kupe i naočale, koje su zantno jeftinije nego u Hrvatskoj. A i trudnice iz Hrvatske rado odlaze na ultrazvučni pregled u Brčko.

– Kada sam 2010. bila trudna, išla sam u Brčko na 4D ultrazvuk. Vidjela svoje živo dijete, boju kose, boju očiju, neopisiv osjećaj… Pregled je koštao samo 120 kuna (oko 30 KM), a takav isti pregled u Zagrebu, na lošijem ultrazvuku, tada je koštao 1200 kuna (oko 320 KM) – prisjetila se jedna zadovoljna mama.

Dobra iskustva ima i Mirsad Pezerović iz Gunje.

– Nekoliko sam puta bio u Hitnoj u Brčkom, čak me i vozilo njihovo vozilo Hitne pomoći i na kraju sam uza svu dobivenu terapiju platio 20 maraka. Jučer mi je komšinica bila u Vinkovcima na pregledu kod očnog doktora i kaže – nikada više. U Brčkom sve to puno brže i jednostavnije obave za 30 maraka – kaže Pezerović.

Svi oni redom ističu da je brčanska bolnica potpuno uređena i suvremeno opremljena, jer Disktrikt dobiva velik novac i pomoć od međunarodne zajednice, počevši od ultrazvuka, CT-a, magnetske rezonancije…