Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Noćni vukovi, kralj Tvrtko i Magnifico

Dok je Dodik držao “svečani govor” neko je uzviknuo: “Hoćemo penzije!”

Istočno Sarajevo: Proslava neustavnog Dana Republike Srpske
09.01.2023., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Proslava neustavnog Dana Republike Srpske odrzana je u Istocnom Sarajevu. Glavni dio proslave bila je parada policije RS-a. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

„Bio sam na osnivačkoj sjednici“, počeo je priču Dodik, ubjeđujući prisutne da je žustro podržavao formiranje Republike Srpske. Baca tako u zaborav činjenicu da je početnu političku karijeru gradio na negiranju bilo kakve državotvornosti ovog entiteta. Govor prepun iskrivljavanja činjenica Dodik je „poentirao“ otkrićem da je bosanski kralj Tvrtko u stvari – Srbin, te da neće dozvoliti da ga „neki svojataju“…

Milorad Dodik je postigao što je namjerio i ovogodišnjeg 9. januara. Odlikovao je ruskog predsjednika Vladimira Putina, prkosio međunarodnoj zajednici nazivajući ih sa govornice kriminalcima, a uspio je izgovoriti i nekoliko laži tokom defilea u Istočnom Sarajevu održanom unatoč odlukama Ustavnog suda BiH, kojeg je i danas nazvao “inkvizicijskim“.

Sam defile je već viđena stvar. Desetine policajaca i vozila u ulicama koje vode oko poprišta dešavanja, dovedenih iz drugih mjesta bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Redari su spremili zastavice Republike Srpske za posmatrače, piše Žurnal u svojoj reportaži o neustavnom “danu RS-a”.

Neradni je dan. Pola sata prije početka pristižu građani, poneki sa malom djecom unatoč blagoj kiši. U hodu slušamo njihove komentare. Oni koji vjerovatno rade u institucijama komentarišu koga su vidjeli da je došao, a za koga su „čuli da neće doći“.

Neko će reći veličanstveno posjećen skup, no nije baš tako. Nema gužve iza prvog reda špalira posmatrača. Svirane su himne Republike Srpske i Srbije, i začudo bilo je onih koji su hodali unaokolo unatoč tome.

Počinje mimohod policijskih jedinica raznih namjena, ratnih veterana, pripadnika Civilne zaštite, promiču oklopna vozila, nadlijeću helikopteri.

U sredini defilea mjesto su imali i pripadnici proruske, tobožnje humanitarne organizacije „Noćni vukovi“, bajkera sa zadatkom promovisanja ratnih pohoda Putina i bratije sa Balkana koja ga podržava.

Konačno, za govornicu pristiže upravo jedan takav, entitetski predsjednik Milorad Dodik. Odmah na početku pokazuje da je pravi političar, izrekavši neistinu ne trepnuvši.

„Bio sam na osnivačkoj sjednici“, počeo je priču Dodik, ubjeđujući prisutne da je žustro podržavao formiranje Republike Srpske. Baca tako u zaborav činjenicu da je početnu političku karijeru gradio na negiranju bilo kakve državotvornosti ovog entiteta. Slijedi red hvalospjeva Srbiji, zarad prisutnog Ivice Dačića ministra vanjskih poslova ye zemlje. Iskoristio je Dodik priliku da se još jednom usprotivi terminu „bosanski Srbi“ i da predstavnike međunarodne zajednice nazove kriminalcima.

„Hoćemo penzije“, čuo se uzvik tokom Dodikovog govora, ali i na ovo, kao i na rijetke poklike podrške, nije bilo dodatnog reagovanja.

Govor prepun iskrivljavanja činjenica Dodik je „poentirao“ otkrićem da je bosanski kralj Tvrtko u stvari – Srbin, te da neće dozvoliti da ga „neki svojataju“, aludirajući očito na najavu skorašnjeg podizanja spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu.

Kraj manifestacije označilo je pjevanje pjesme „Pukni zoro“, za koju je Dodik svojevremeno ustvrdio da su je „pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu“. Tako je osim kralja Tvrtka, Dodik namjerio oteti i pjesmu koju je slovenački muzičar Rober Pešut – Magnifico napisao prije 12 godina za film „Montevideo, Bog te video“.

Nakon pedeset minuta trajanja, defile je završen. Uz sve jaču kišu, prisutni su se brzo razišli, tek najuporniji su ostali da gledaju razvijanje 500m duge zastave Republike Srpske.

Dok je trajala manifestacija, pristigle su i reakcije na njeno održavanje iz ambasade SAD-a u BiH i OHR-a.

“Odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade… Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti”, navedeno je iz ambasade SAD-a.