Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

govorio za njemačke medije

Schmidt poručuje da je zabrinut: Pravi problem je razgradnja Bosne i Hercegovine

schmidt
Federal Foreign Minister Baerbock in Sarajevo
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Federal Foreign Minister, meets the High Representative for Bosnia and Herzegovina, Christian Schmidt. On her trip, BM Baerbock visits Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Serbia and the Republic of Moldova. Sarajevo, 03/10/2022 Photo: Thomas Imo/DPA

Schmidt je, govoreći za Tagesschau.de, poručio kako je zabrinut zbog obilježavanja neustavnog “dana RS”, ali i odluka Narodne skupštine ovog entiteta da krene putem suprotnim odlukama suda i države

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, prokomentarisao je za njemačke medije obilježavanje neustavnog “dana RS” koje je ove godine održano u Istočnom Sarajevu.

Schmidt je, govoreći za Tagesschau.de, poručio kako je zabrinut zbog obilježavanja neustavnog “dana RS”, ali i odluka Narodne skupštine ovog entiteta da krene putem suprotnim odlukama suda i države.

– Zabrinut sam zbog devetog januara, ali i zbog odluke Skupštine u Banjoj Luci da krene putem suprotnim odlukama suda i države. Postepena razgradnja Bosne i Hercegovine, to je ono što je za mene pravi problem, kazao je Schmidt.

Visoki predsravnik je obećao dati punu podršku tužiteljima u procesuiranju parade, te istakao da vjeruje da međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija trebaju zaustaviti secesionističke tendencije.

Na održavanje neustavnog “dana RS” jučer su, podsjetimo, reagovali iz OHR-a najavivši moguće posljedice za organizatore.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske koji se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januara mogu imati posljedice.

Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih – a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH – da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije.

Visoki predstavnik će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, poručili su jučer iz OHR-a.