Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za rubriku „vjerovali ili ne“

Dok su radnici Agencije Poslovnost u agoniji, sudije se prepiru ko treba izvršiti rješenje?!

barikada kotromaniceva3

Sud donio rješenje za uklanjanje zaštitara 8. septembra, a ono postalo izvršno tek 18 dana kasnije, jer je putovalo poštom i putem kurira. Advokat odlučio podnijeti pritužbe protiv sudija

Dok radnici Agencije Poslovnost iz Sarajeva, kojima zaštitari više od mjesec onemogućavaju ulazak na radna mjesta, proživljavaju pravu agoniju, za to vrijeme se u Općinskom sudu Sarajevo odigrava prava farsa.

Kako nam je potvrdio advokat Agencije Poslovnost Mirza Ališah trenutno u Općinskom sudu Sarajevo dvoje sudija, parničnih i izvršnih, između sebe vode prepirku oko toga ko je nadležan da izvrši rješenje odnosno privremena mjera osiguranja koje je ovaj sud donio još 8. septembra. To rješenje znači da se radnicima Agencije Poslovnost beuzuslovno osigura pristup radnm mjestima.

Piše: A. DUČIĆ

„Parnični sudija smatra da to treba da uradi izvršni, a izvršni da to treba uraditi parnični. Oni sada vode komunikaciju koja nije predviđena Zakonom o parničnom postupku niti bilo kojim internim aktom suda, što je krajnje neuobičajeno i pogrešno“, kazao nam je Ališah.

U Općinskom sudu Sarajevo za Fokus.ba su potvrdili da su rješenje donijeli 8. septembra i da se njime tuženoj firmi „Brend“ nalaže da uklone zaštitare Agencije za zaštitu ljudi i imovinu „GAMA AA“. Inače, ovi zaštitari sve vrijeme u Ulici Kotromanića na broju 48 u Sarajevu, dakle ispred zgrade Ageencije Poslovnost, onemogućavaju radnicima ove agencije pristup radnim mjestima.

Općinski sud u svom rješenju nalaže tuženima, protivnicima privremene mjere osiguranja, da se uzdrže od uznemiravanja tužitelja (radnici Agencije Poslovnost) u pogledu neometanog ulaska u predmetnu poslovnu zgradu.

No, ovo rješenje, iako je doneseno 8. septembra, kako nam je potvrđeno u Općinskom sudu Sarajevo, tek se smatra zaprimljenim od tuženika (firma „Brend“) 26. septembra?! Advokat Ališah nam je objasnio i zašto.

„Dostava je vršena BH Poštom kao da je riječ o rješenju o nasljeđivanju a ne o najhitnijoj mogućoj mjeri, privremenoj mjeri osiguranja, tako da se izgubilo desetak dana na tome da li je BH Pošta dostavila rješenje ili nije. Pa kada su se konačno uvjerili da nisu, onda tek šalju kurira. Pa je onda kurir ostavio ceduljicu da oni mogu uzeti rješenje u sudu, ali oni to nisu uradili što je bilo potpuno očekivano. E tek onda su okačili rješenje o oglasnu ploču Suda. A to je sve moglo biti puno brže i jednostavnije, jer smo mi u svom podnesku, dakle prijedlogu o određivanju mjera upoznali sud sa činjenicom da protivna strana otvoreno tvrdi da će izbjegavati zaprimanje rješenja na svaki mogući način“, rekao nam je Ališah.

Naglašava da je ovo rješenje postalo izvršno danom donošenja odnosno 8. Septembra. Ono je trebalo biti izvršeno istog dana. Tada su, kaže on, trebali biti upućeni sudski izvršitelji na lice mjesta da uklone te zaštitare koje ometaju ljude u ulasku u objekat. To nije urađeno do danas. Kada će, ne zna.

„Ja ću protiv postupajućih sudija podnijeti pritužbu Uredu disciplinskog tužioca gdje ću navesti da se zbog nepoznavanja svog posla, rješenje koje sud donio ne izvršava evo približno mjesec“, kazao je Ališah.

Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije KS rekao nam je da su za izvršenje ove odluke jedino nadležni sudski izvršitelji, pa onda, kada procijene da to ne mogu izvršiti, i Sudska policija FBiH.

„Policija KS jeste u više navrata izlazila na mjesto događaja. Obzirom da je utvrđeno da je u toku sudski postupak i da je doneseno sudsko rješenje koje je dostavljeno izvršnom odjeljenju Suda u dalju nadležnost policija KS je ustanovila da nije imala nadležnost za provedbu sudskih rješenja. To je u nadležnosti ogdjeljenja Suda, a ukoliko bude potrebe za prinudnom provedbom, izvršno odjeljenje suda može angažovati sudsku policiju. Ukoliko tek onda bude potrebe za asistenciju Sudskoj policji, može biti u konačnici angažirana i policija KS“, rekao nam je Hadžiabdić.