pandemija hara

Evropa se ponovo zatvara zbog korone, evo gdje je situacija “eksplodirala”

Hospital Overload Forces Covid-19 Patient Transfer in Netherlands
BREDA, NETHERLANDS - 2020/03/23: Paramedics move a patient on a stretcher to be transferred to another hospital due to overload amid Coronavirus outbreak. The capacity of Brabant hospitals, including intensive care, will be insufficient in the coming week. Due to overload, approximately 500 to 700 patients will have to be taken to intensive care and other departments in hospitals outside the province, Marcel Visser reported on behalf of the Regional Consultation Acute Care Chain in Brabant in a conversation at the Elisabeth-TweeSteden Hospital in Tilburg. (Photo by Robin Utrecht/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Nizozemska vlada u ponedjeljak je nametnula niz mjera protiv covida-19. Mjere uključuju obvezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna te zatvaranje restorana i barova u 22 sata

Nizozemska je u srijedu zabilježila rekordni broj zaraza koronavirusom, Češka je najavila da će proglasiti vanredno stanje u zemlji, a španjolska Ibiza u petak odlazi u djelomičnu karantenu zbog naglog širenja covida-19.

Češka vlada proglasit će u ponedjeljak izvanredno stanje u zemlji zbog naglog širenja covida-19, objavile su vlasti u srijedu na Twitteru.

Ranije je ministar zdravstva Roman Prymnula rekao da će vlada proglasiti izvanredno stanje na 30 dana i u minimalno prva dva tjedna ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom.

Zabranit će se publika na sportskim događanjima, zatvorit će se srednje škole i pozvati studente medicine da pomognu zdravstvenim djelatnicima u bolnici.

Istivremeno, Nizozemska je zabilježila novi dnevni rekord s 3294 zaraženih, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti.

Broj novih slučajeva koronavirusa na rekordnoj je razini od sredine rujna. Nizozemska je u utorak prvi put zabilježila više od 3000 zaraženih u danu.

Nizozemska vlada u ponedjeljak je nametnula niz mjera protiv covida-19. Mjere uključuju obvezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna te zatvaranje restorana i barova u 22 sata. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će se ograničiti putovanja te je pozvao poslodavce da što je više moguće organiziraju rad od kuće.

Španska Ibiza odlazi u djelomičnu karantenu od petka zbog značajnog porasta zaraza koronavirusom proteklih sedmica, priopćili su u srijedu Balearski otoci. Ograničenja kretanja stanovnika i aktivnosti bit će na snazi 15 dana. Stopa zaraze u tom gradu je triput veća nego u ostatku Baleara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na građane da se drže mjera protiv koronavirusa, kako bi se suzbilo širenje epidemije i izbjegao novi “lockdown”. Merkel je izrazila bojazan da bi uspjesi koje je Njemačka postigla u borbi protiv širenja koronavirusa mogli dovesti nekontroliranog rasta broja novozaraženih.

Upozorila je da će jesen i zima “kada se svi više družimo u zatvorenim prostorima” biti pune izazova. “Svi želimo izbjeći novi lockdown i mislim da to možemo”.