Doktori na KCUS-u strahuju od uzimanja licenci: Sve se radi daleko od očiju javnosti

BiH

dragan stevanovic (2)
Dr. Dragan Stevanović

Trakavica oko organizacije i funkcionisanja Ljekarske komore Kantona Sarajevo traje već izvjesni period, a situacija se zakomplicirala kada je u oktobru 2016. godine KCUS prestao plaćati članarine ljekara koji su članovi Ljekarske komore.

Od tada do danas situacija nije riješena, a dodatno se komplikuje pokušajima delegata KCUS-a koji čine većinu u Skupštini Ljekarske komore da preuzmu kontrolu u Komori.

Podsjećamo, krajem novembra 2016. godine održana je Skupština na kojoj je od 100 članova od kojih je 51 sa UKCS-a zatražio održavanje vanredne sjednice i izbor novog rukovodstva.

Tada je istaknuto da je „Komora tokom proteklog perioda bila neaktivna kada je riječ o rješavanju problema u zdravstvu, te su to naveli kao ključni razlog za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo.“

Saopćenjem za javnost obratili su se i predsjednik Komore Fahrudin Kulenović i član UO Dragan Stevanović koji navode da legalni organi Komore neće prisustvovati vanrednoj zakazanoj i nasilno sazvanoj sjednici Skupštine Komore koja će biti održana 26. januara na KCUS-u. Presedan je da sjednica Skupštine bude u KCUS-u i to bez predsjednika.

Stevanović u svom reagiranju navodi da nema potpune evidencije o broju ljekara koji žive i rade u Sarajevu, a koji su članovi Komore te da je počela reevidencija članstva i novi izbori za sve organe u duhu važećeg Statuta. Ovaj proces trebao bi biti okončan do kraja marta 2017. godine.

– Grupa delegata postojeće, statutarno nelegalne Skupštine pod upornim svakodnevnim pritiskom menadžmenta UKCS kojem se u zadnje vrijeme priključuju i neki direktori drugih zdravstvenih ustanova nastoji instalirati novi upravni odbor, predsjednike i dopredsjednike Komore i time pod svoju kontrolu staviti Ljekarsku komoru – kaže Stevanović.

Plan je da se na sutrašnjoj zakazanoj sjednici Skupštine izvrše izmjene Statuta i drugih normativnih akata i omogući instaliranje novog rukovodstva koje bi očito bilo pod kontrolom menadžmenta UKCS. To bi u praksi značilo da bi ljekari koji nisu „podobni“ preko novog nelegalnog rukovodstva Komore bili ucjenjivani oduzimanjem licenci bez koje nijedan ljekar ne može raditi ni u BiH niti u inostranstvu.

– Po ustaljenom principu sve to se radi daleko iza očiju javnosti pa i najvećeg broja ljekara koji žive i rade u Kantonu Sarajevo., tvrdi Stevanović.

Dr. Stevanović je upozorio da bi formiranje novog rukvodstva Komore bilo protivno Statutu te bi cijeli slučaj mogao završiti i na sudu.

– Dužnost mi je upozoriti sve aktere ovakvog postupanja da ovakvim svojim aktivnostima dodatno opterećuju rad Ljekarske komore u KS te da odmah prestanu s tim aktivnostima i omoguće da se cijeli postupak evidentiranja, kandidiranja i izbora svih organa Ljekarske komore obavi do kraja marta na transparentan javan demokratski način uz učešće svih ljekara u KS što će onda dati potpuni legitimitet tim organima i spriječiti dalje podjele – kazao je član UO Ljekarske komore i predsjednik IO Ljekarske komore.