Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O (ne)zavisnosti hrane i neodrživom iskorištavanju prirodnih resursa BiH

psenica-kombajn-kosi

Centar za životnu sredinu u Banjoj Luci najavio je za sutra, povodom Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti, projekciju dokumentarnog filma o (ne)zavisnosti hrane i diskusiju o neodrživom iskorišćavanju prirodnih resursa u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

– Naša zemlja je jedna od rijetkih u Evropi koja može da se pohvali brojnošću vrsta flore i faune koje su se prilagođavale na život u ovom podneblju, što je izuzetno bogatstvo genetičke raznovrsnosti. Prijetnje njihovom uništavanju su eksploatacija mineralnih sirovina, izgradnja termo i hidroenergetskih objekata, unošenje stranih vrsta, gubitak staništa, neodrživa poljoprivreda i drugo. Posebna opasnost za raznovrsnost genetičkih resursa su uzgajanje genetički modifikovanih (GMO) monokultura i prekomjerna upotreba pesticida – navedeno je u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Taj centar je augusta prošle godine dostavio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa inicijativu za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju, navedeno je također, a u februaru 2017. je dobio odgovor da inicijativa nije dobila pozitivno mišljenje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

– Tražili smo sastanke sa svim relevantnim institucijama u RS, kao i s ovim ministarstvom, ali većinu odgovora još  očekujemo. Ne vidimo razlog za odbijanje inicijative jer je u potpunom skladu s postojećim zakonima u BiH iz ove oblasti – kazala je Marina Kuburić iz Centra za životnu sredinu.

Iako u Bosni i Hercegovini postoji zakonodavstvo koje reguliše oblast GMO, zakoni na različitim nivoima nisu usaglašeni. Primjena ovog zakonodavstva nije na zadovoljavajućem nivou, što dokazuju povremene kontrole u kojima se pronalaze nedozvoljeni GM usjevi na našim poljima. Jedan od uzroka tome je i neinformisanost proizvođača i potrošača o GMO, istaknuto je također u saopćenju.

Centar za životnu sredinu namjerava organizirati okrugli sto o temi “GMO – trendovi u EU i stanje u BiH”, na koji će pozvati relevantne stručnjake, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, s ciljem razmjene informacija i sticanja uvida o ovoj temi kako bi i javnost mogli kvalitetnije informisati, ističe potpredsjednik Centra za životnu sredinu Viktor Bjelić.