Dom naroda PSBiH po hitnom postupku usvojio izmjene Izbornog zakona BiH

dom naroda 2 bih
Foto: I. Kralj

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je pripremila Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva.
Tokom sjednice, nije bilo zainteresovanih delegata za raspravu, a prilikom glasanja 11 delegata je bilo za, a uzdržanih i protiv po jedan.

Izmjenama i dopunama zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Jednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđeno je podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na opštinskim izborima na 10 odsto, a na opštim izborima na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim je zadržana obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da bude zadržan postojeći redoslijed manje zastupljenog pola na kandidatskim listama.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i da je do tada potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakonodavstva kako bi mogle da budu primijenjene na izborima 2. oktobra.

Danas su poslanici Predstavničkog doma raspravljali i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, a kojim je predloženo da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog pola koji bi na cijeloj listi bili raspoređeni naizmjenično.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je negativno mišljenje na prijedlog ovog zakona.