Dovište u Blagaju okupilo desetine hiljada muslimana vjernika (FOTO)

blagaj 1

Središnja manifestacija 43. dana mevluda i zikra danas je ispred tekije na vrelu Bune, kod Mostara, okupila desetine hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva na tradicionalnom blagajskom mevludu koji slovi za najstariju kulturno-vjersku manifestaciju u Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

„Dovište u Blagaju veliki je dar Allaha svim vjernicima i mjesto pronalaska smiraja“, kažu brojni vjernici koji su se okupili na jednom od najvećih molitvenih skupova u regiji.

Vahida Jahić iz Maglaja satima se vozila kako bi stigla na mevlud u Blagaju, koji, kako kaže, od kad je jednom posjetila, više ne propušta.

„Ovo mi je peti put da dolazim i stvarno mi je prelijepo ovdje, idem na dovišta, inače, ali ovdje osjećam smiraj i uvijek upoznam nekog novog“, kazala je Jahić.

Hasiba Tudunčić iz Podrinja prvi put je u Blagaj došla prošle godine i kaže da će dolaziti dok je god živa.

„Ovo je drugi put da dolazim i doći ću opet ako budem živa i zdrava i sretna. Dobar je osjećaj, drago mi je da sam ovdje“, kazala je Tudunčić navodeći kako je prošla brojna dovišta, ali Blagaj je za nju poseban.

Njezina prija Idajeta Hasić iz Podrinja godinama ne propušta sudjelovanje na molitvenom skupu u srcu Hercegovine i tako će biti dog god bude mogla.

„Ja dolazim svake godine. Ovdje mi je baš lijepo i dolazit ću du dok sam god živa“, ističe Bahra Poljo koju smo zatekli na samom ulazu u blagajsku Tekiju.

Bahra Poljo koja je stigla iz Hadžića, kod Sarajeva, tvrdi da je obišla brojna dovišta, ali blagajska tekija za nju je posebno sveto mjesto, koje je, kako ističe, Allah odabrao za molitve i okupljanja vjernika.

„Ovo je posebno mjesto, i samo mogu reći, hvala dragom Allahu što nas je počastio. Ovo je dragi Allah odredio da molimo, da smo blizu njega, da znamo za sebe“, objasnila je Poljo.

Moć stijene, voda koja ide iz stijene, glas molitve koji napaja pravi je Božiji dar i svako ko dođe u Blagaj, kako ističe Poljo, počašćen je od Allaha.

U nesvakidašnjem ambijentu Blagajske tekije, prepune vjernika, na centralnoj mevludskoj svečanosti danas imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Svečanost je započela tradicionalnim mevludom u 11 sati, pred desetinama hiljada vjernika, dijelove Kur'ana uče poznati hafizi.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu povjesničari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore. Ljudi su je vezali za ono što je njihova veza s Uzvišenim Bogom, kojeg trebaju, kojem zahvaljuju, u koga vjeruju, kome se mole, kojeg obožavaju i od koga pomoć traže.

Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a Dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza s poviješću bh. vjernika, s onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održala se sve do 1925. Iste godine umro je i posljednji njen šejh. Tekija je od tada, više-manje, postala samo turistička atrakcija, ali ni turizmu između dva rata se nije poklanjala dovoljna pažnja. Tradicija blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovljena je 1975.

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizira se svake druge subote u mjesecu maju. Ova tradicija u posljednja četiri desetljeća postala je međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30.000 vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta.