BiH

mjere ostaju

Dr. Bakir Nakaš: Korona virus se promijenio, kliničke slike su blaže

22/06/2020

Svakako u sadašnjoj situaciji ublažavanja mjera i opuštanja građana, nakon tromjesečne izolacije, za očekivati je nastavak ovakve epidemiološke situacije i održavanje ovog trenda novozaraženih sve do promjene koje će se desiti kod uzročnika i vremenskih prilika koje bi dovele do pada broja novozaraženih i oboljelih građana BiH

Infektolog Bakir Nakaš smatra da je evidentna promjena epidemiološke situacije, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u okruženju i šire.

Kako naglašava, za nastanak svake infekcije i epidemije neophodna su tri osnovna faktora – uzročnik, domaćin i sredina. Svaka pojava i tok infekcije i epidemije zavisi od navedena tri faktora među kojim je na prvom mjestu, u ovom slučaju, virus COVID-19 za kojeg i dalje važi činjenica da je nepoznat i nepredvidiv u svom djelovanju.

– Tu smo i mi, građani, koji smo poštivali sve propisane mjere izolacije, karantena, policijskog sata, fizičke distance, povišene higijenske mjere i nošenje maski. To je uvelike uticalo na broj novozaraženih i oboljelih, do ukidanja navedenih mjera. Naravno i treći faktor koji nije ništa manje važan, sredina, uticala je na manji broj zaraženih i bolesnih u vrijeme propisanih mjera prevencije – naglasio je u izjavi za Fenu.

Po riječima dr. Nakaša promjene koje su se u međuvremenu desile kod virusa dovele su do toga da su sadašnje kliničke slike oboljelih blaže, ali je virulencija ostala nepromijenjena tako da je sa ublažavanjem protivepidemijskih mjera došlo do porasta broja novozaraženih koji prelazi vrijednosti u vrijeme provođenja oštrijih mjera prevencije.

– Svakako u sadašnjoj situaciji ublažavanja mjera i opuštanja građana, nakon tromjesečne izolacije, za očekivati je nastavak ovakve epidemiološke situacije i održavanje ovog trenda novozaraženih sve do promjene koje će se desiti kod uzročnika i vremenskih prilika koje bi dovele do pada broja novozaraženih i oboljelih građana Bosne i Hercegovine.

Ostaju na snazi sve mjere i preporuke koje se odnose na pridržavanje uputa o fizičkoj distanci, pranju ruku, nošenje zaštitnih maski, prema preporukama kriznih štabova, kojima možemo umanjiti broj novozaraženih i oboljelih građana – istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u penziji.

Po podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u Bosni i Hercegovini evidentirano je 3.525 potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, oporavljenih je 2.270, a smrtnih slučajeva je 171. Na virus korona u Bosni i Hercegovini su testirane 83.634 osobe.

Zašto SIPA-u i Tužilaštvo BiH ne zanima slučaj "šator – bolnice"

Evo vam još jedan dokaz zašto ova država ide korak naprijed, dva nazad! Zašto SIPA-u i Tužilaštvo BiH ne zanima slučaj "šator – bolnice"?! #ShortVideoStory

Gepostet von Fokus.ba am Samstag, 20. Juni 2020

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.