Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Čović se susreo s delegacijom VSTV-a

covic vstv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s delegacijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), predsjednikom Milanom Tegeltijom, te potpredsjednicama Vijeća Jadrankom Lokmić-Misiračom i Ružicom Jukić.

Čović je naglasio značaj takvog susreta kako bi se na djelu pokazala funkcionalnost države, koja posebno dolazi do izražaja putem međusobnog uvažavanja i dobre saradnje izvršne i sudske vlasti u BiH, kao dva važna stupa vladavine prava. Također je naglasio da je s ciljem zaštite integriteta, digniteta i nezavisnosti pravosudnog sistema i institucija, kako od vanjskih, tako i od unutrašnjih uticaja, nužno unaprijediti zaštitne mehanizme, kako bi se isključila bilo kakva mogućnost njihove zloupotrebe, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi delegacije VSTV-a su zahvalili na prijemu, naglasivši da je to prvi takav susret od 2007. godine, što današnjem sastanku daje poseban značaj. Od 2003. godine kada su inicirane reforme u području pravosuđa učinjeno je mnogo, ali je evidentna potreba za njihovim nastavkom u okviru postojećeg proširenog strukturalnog dijaloga, čija je svrha identifikacija slabosti postojećeg sistema, te pronalazak, usvajanje i primjena mjera za njihovo otklanjanje.

Istaknut je značaj stručnog potencijala i autoriteta VSTV-a i njegovog uvažavanja u reformskim procesima, i općenito u procesu usvajanja evropskih standarda i usklađivanja s evropskom stečevinom u području pravosuđa, kao institucije čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su se složili da će proces evropskih integracija koji je iznova reafirmisan i formalizovan podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU pružiti odgovore i na izazove koji postoje u ovoj iznimno važnoj oblasti, ali da posebna odgovornost leži na izabranim dužnosnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.