Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće Suda BiH

Draganu Šojiću određen jednomjesečni pritvor

sojic sipa

Po Šojića je danas došla sudska policija i odvela ga u pritvor u Vojkoviće

Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je žalbu Tužilaštva BiH i odredilo jednomjesečni pritvor Draganu Šojiću, nedavno uhapšenom direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Šojića je prošle sedmice uhapsila SIPA, ali je Sud BiH odbio prijedlog da se pritvori, zbog čega se Tužilaštvo žalilo.

Po Šojića je danas došla sudska policija i odvela ga u pritvor u Vojkoviće, potvrđeno je za “Avaz”.

Iz Tužilaštva BiH ranije su naveli kako je pritvor zatražen zbog opasnosti od bjekstva, jer osumnjičeni ima državljanstvo Srbije, gdje često putuje i boravi, ali i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. U prijedlogu za pritvor navedeno je i to da je riječ o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, te da je Tužilaštvo tokom istrage prikupilo dokaze da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije.

Šojić je osumnjičen da je počinio teške zloupotrebe službenog položaja, u vezi s dolaskom i boravkom na radnom mjestu, kao i zloupotrebu sredstava navedene Službe za zajedničke poslove institucija BiH u privatne svrhe. Tereti se i za neprimjereno i nezakonito postupanje prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih prava, kao i ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda BiH.

Fokus je 22. aprila objavio tekst o “aferimima” Dragana Šojića, među kojima su i njegova putovanja supruzi u Srbiju koja je pobjegla iz BiH zbog zatvorske kazne jer je skrivila saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

VEZANI TEKST: Pod lupom istražitelja putni nalozi, javne nabavke i zapošljavanja u Službi za zajedničke poslove institucija BiH

Dragan Šojić je prijavljen da već tri godine svakog četvrtka službenim automobilom putuje u Srbiju kako bi posjetio suprugu koja je tamo, prema tvrdnjama Fokusovih izvora, pobjegla od zatvorske kazne koja joj je izrečena u BiH zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Nezvanično saznajemo da je 300 puta bio u Srbiji, te 35 puta u Crnoj Gori bez putnog naloga.

VEZANI TEKST: SIPA uhapsila Dragana Šojića, terete ga za brojna krivična djela

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH, potvrdila je jučer za Fokus.ba Jelena Miovčić, portparol SIPA-e.

– Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pronevjera u službi, prevara u službi i posluga u službi, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Lice je lišeno slobode po uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine – kazala je Miovčić.