Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Dragi brate”: Erdoganu odmah stigle dvije čestitke iz BiH

FOTO H. Aljović/Fena
Recep Tayip Erdogan

Prema rezultatima agencije Anadolija, nakon 99,17 posto prebrojanih biračkih mjesta, Erdogan je ostvario 52,08 posto glasova, a njegov protivnik Kemal Kilicdaroglu 47,92 posto

Završen je drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj. Izvjesna je pobjeda aktuelnog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, no prva čestitka iz BiH stigla je i prije objave zvaničnih rezultata.

Ona je stigla od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. On je unaprijed Erdoganovu pobjedu opisao historijskom.

“Milioni birača dali su vam svoj glas, svoje nade i svoje povjerenje! Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svijet! Čestitam!”, stoji u Dodikovoj poruci.

Ubrzo zatim stigla je i poruka lidera SDA, Bakira Izetbegovića.

“Poštovani predsjedniče Erdogan, dragi brate”, ovim riječima započeo je svoju zvaničnu čestitku Bakir Izetbegović, dodajući kako je večerašnja pobjeda Erdogana historijska.

“Od srca vam čestitam na historijskoj pobjedi koju ste ostvarili na izborima u Republici Turskoj. Masovna podrška građana koja je omogućila veličanstvenu pobjedu još jedna je potvrda ispravnosti puta kojim vodite Republiku Tursku i turski narod”, nastavio je Izetbegović, obraćajući se Erdoganu.

Dodao je kako politički stabilna, ekonomski i vojno moćna Turska sa Erdoganom na čelu, oslonac je i Bosni i Hercegovini.

“Zbog toga se, osim u Turskoj, vašoj pobjedi večeras raduje i veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine. Posebno nam je drago zbog činjenice da je i koalicija predvođena AK Partijom također dobila najveću podršku glasača i da ima većinu u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske. Siguran sam da ćete nastaviti voditi Tursku na zadovoljstvo turskog naroda, da ćete ojačati njenu poziciju kao jedne od vodećih svjetskih sila, te da će kao i do sada Bosna i Hercegovina u vama imati iskrenog prijatelja. Želim vam mnogo uspjeha u narednom periodu i unaprijed se radujem procesima koji će dodatno osnažiti veze Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kao i bošnjačkog i turskog naroda”, poručio je Izetbegović dugogodišnjem predsjedniku Turske.

Prema rezultatima agencije Anadolija, nakon 99,17 posto prebrojanih biračkih mjesta, Erdogan je ostvario 52,08 posto glasova, a njegov protivnik Kemal Kilicdaroglu 47,92 posto.