Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugi dan glasanja za Hrvatski sabor u Sarajevu, nema gužve

izbori hrvatska sarajevo

Danas u sedam sati otvorena su birališta u Bosni i Hercegovini za hrvatsku dijasporu koja ima pravo glasa na parlamentarnim izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasači koji nisu obavili svoju građansku dužnost jučer, danas imaju priliku u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu zaokružiti svoje favorite za ulazak u Sabor.

Prema informacijama s birališta, sve protiče uredno i bez problema.

U Sarajevu je otvoreno osam biračkih mjesta, sva u ovoj školi. Osim bh. građana s hrvatskim državljanstvom koji mogu glasati za kandidate na izborima, pravo glasa na biralištima u BiH imaju i oni građani s prebivalištem u Hrvatskoj.

Željka Argelaš iz Sarajeva, koja je dio biračkog odobra u Srednjoj ekonomskoj školi, istakla je kako su jučer u sedam sati zatvorena biračka mjesta te kako je odziv birača bio zadovoljavajući. Istim tempom nastavljeno je i danas.

“Glasanje je proteklo dobro, sasvim uredu. U jednom trenutku je samo bila veća gužva, ali kasnije je bilo okej. Izlasnost je bila oko 350 do 400 ljudi na našem mjestu. Tu smo jutos od sedam, bilo je na početku manje, ali bude perioda kada je gužva veća”, kazala je Argelaš dodajući kako se sa prebrojavanjem glasova počinje večeras nakon zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati.

izbori hrvatska sarajevo1

Pored Sarajeva, glasači u BiH će kao i jučer moći glasati u Tuzli, Mostaru i Banja Luci.

Na listama u ukupno 12 izbornih jedinica u zemlji i u inozemstvu ukupno je 2.311 izbornih kandidata od kojih će njih 151 sačinjavati novi, 8. saziv Hrvatskog sabora.

Kandidati su raspoređeni na 166 liste, od kojih je 161 lista stranačka, pet je nezavisnih, a 41 je kandidat predstavnik manjina.

Glasanje u 48 država svijeta započelo je jučer, u subotu, po lokalnom vremenu države u kojoj se glasa. U inozemstvu pravo glasa ima ukupno 36.276 registriranih birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, s tim da ih je najviše registrirano u BiH, oko 22 hiljade.