Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemlja pogođena potresom

Drugi tim spasilaca GSS-a Federacije BiH otputovao u Tursku

potresss

U međuvremenu, u Tursku su iz Bosne i Hercegovine otputovali i drugi timovi, uključujući pripadnike Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i medicinare, osposobljene za spašavanje iz ruševina

Drugi tim spasilaca Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSSFBiH) jutros je otputovao u Tursku gdje će se pridružiti drugim timovima u akciji spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i susjednu Siriju.

– Sinoć je otišao prvi udarni tim, danas šaljemo drugi tim i potrebnu logistiku za njihovo djelovanje. Ukupno više od 50 pripadnika GSS-a FBiH uključeno je u akciju spašavanja na područjima pogođenim razornim zemljotresom – kazao je Feni predsjednik GSS-a FBiH Dženadin Veladžić.

Dodao je kako će djelovanje GSS-a FBiH biti koordinirano s AFAD-om – turskom agencijom nadležnom za mjere zaštite i spašavanja, a u skladu s potrebama i prioritetima na terenu.

U međuvremenu, u Tursku su iz Bosne i Hercegovine otputovali i drugi timovi, uključujući pripadnike Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i medicinare, osposobljene za spašavanje iz ruševina.

Također, u Tursku je otputovao i specijalizirani tim Uprave civilne zaštite RS za spašavanje iz ruševina kako bi pomogli u uklanjanju posljedica razornog zemljotresa.

Prema posljednjim podacima, broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji je viši od 9.600, a broj povrijeđenih je viši od 40.000.