Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smještaj institucija BiH

Država će firmi s Pala isplatiti ukupno pet miliona KM za objekat od 1.600 kvadrata

Objekat Trg Ilidzanske brigade Istocno Sarajevo

Pred Vijećem ministara BiH odluka o kupovini novih 562 kvadrata objekta u Istočnom Sarajevu za dva miliona KM radi smještaja institucija. Cijena kvadrata 3.558 KM

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine sačinila je prijedlog odluke o izdvajanju dva miliona maraka iz državnog budžeta radi kupovine dijela objekta u Istočnom Sarajevu, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. Dučić

U prijedlogu odluke koji bi se trebao naći na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH stoji da se dva miliona KM izdvaja za kupovinu 562 kvadrata objekta za smještaj institucija.

U odluci je navedeno da se radi kupovini preostalog dijela zgrade na Trg Ilidžanske brigade 2b. a da će se provest i postupak pregovaranja sa vlasnikom firme „Građenje“ d.o.o Pale.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je 2017. godine već odobrio tri miliona KM za kupovinu 1.062 kvadrata istog objekta. Dva miliona isplaćeno je u 2018., a preostali miliona KM u prošloj godini.

Odluka iz 2017. od tri miliona KM

Ukoliko Vijeće ministara BiH odobri navedenih dodatnih dva miliona KM za kupovinu preostalog dijela objekta na adresi Trg Ilidžanske brigade 2b, firma „Građenje“ Pale dobit će sveukupno od države pet miliona KM. Inače, u ovom objektu se već nalazi Institutu za standardizaciju BiH.

Zanimljivo je da je kvadrat navedenog objekta prije tri godine državu koštao 2.824 KM, dok po novoj odluci, čije se usvajanje uskoro očekuje, državu koštati 3.558 KM.

Prijedlog odluke za kupovinu 562 kvadrata

„Dio objekta, kojim se kompletira funkcionalna cjelina kompletnog objekta sastoji se od: kancelarijskog prostora 230 m2, sale za sastanke 40 m2, višenamjenske sale (amfiteatar) od 60 mjesta sa prevodilačkom kabinom 110 m2, restoranskog dijela sa kuhinjom i magacinskim prostorom 70 m2, arhivskog prostora 30 m2, ostave 20 m2 i ulaznih holova sa vjetrobranima 62 m2. Nabavka prostora podrazumijeva opremanje sale za sastanke i amfiteatra, kao i ugradnju klimatizacije u salu za sastanke, amfiteatar i restoranski dio objekta, te ostala prilagođavanja po zahtjevu Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, odnosno institucija koje su smještene u navedenom prostoru“, stoji u odluci Službe za zajedničke poslove institucija BiH.