Suđenje bivšem direktoru uio-a bih

Svjedok: Čaušević spavao u motelu i “sobi za nuždu”

kemal_causevic

Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila

Svjedok Odbrane ispričao je kako je nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemal Čaušević, optužen za zloupotrebu položaja, boravio kod njega u Banjoj Luci.

Džemil Kobilj, vlasnik više poslovnih objekata u Banjoj Luci, kazao je da je imao bazen, uz koji je bio i jedan sobičak, kao i restoran, prenosi BIRN.

On je rekao da je Čaušević, kada je 2003. godine došao u Banju Luku, spavao u tom sobičku ili, kako je svjedok zove, sobi za nuždu.

Kobilj je naveo da je te objekte jedne godine zahvatio požar i da ih je poslije obnovio, izgradivši kasnije i motel sa 35 soba.

Motel je, kako je dodao, počeo s radom u februaru 2009. i Čaušević je boravio u njemu. Na pitanje optuženog da li je motel uz bazen postojao ranije, svjedok je kazao da nije i da je tek bio izgrađen.

Čauševića je interesovalo da li je svjedok primijetio da li se on sastajao s nekim u motelu, posebno pitajući za drugooptuženog Anesa Sadikovića. Kobilj je rekao da Sadikovića nikada nije vidio.

Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Za svjedoka je Čaušević pozvao i Mirzu Islambegovića, koji je govorio o počecima profesionalne karijere optuženog.

Islambegović je kazao da je Čaušević, nakon završetka studija ekonomije, 1991. godine počeo raditi u građevinskoj firmi “Sedrenik” u Sarajevu, gdje je on bio direktor.

Svjedok je istakao da je optuženi vrlo odgovorno i profesionalno obavljao svoje zadatke i da je ubrzo i napredovao. Potvrdio je da je privremeno obavljao i direktorske dužnosti.

Radne sposobnosti Čauševića svjedok je ocijenio kao izvanredne i perfektne, posebno u realizaciji zadataka.

Svjedok je rekao da je, kada je firma već bila u problemima, sugerisao Čauševiću da iskoristi priliku da radi u Federalnom ministarstvu finansija, te da mu je poznato da je kasnije prešao u Upravu za indirektno oporezivanje.

Nastavak suđenja je 22. oktobra, kada se očekuju još tri dodatna svjedoka Odbrane Čauševića.