Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Mostaru

Čović: Budžet BiH na sjednici Vijeća ministara u četvrtak, o njemu zavisi koalicija

koalicioni partneri bih
Foto: Fena

Ako mi usvojimo budžet u četvrtak, kako smo danas dogovorili, državna koalicija sigurno će postojati, poručio je Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka čelnika koalicije na državnom niovu, kazao je kako je danas u Mostaru dogovoreno da u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH bude državni budžet.

-Usvojili smo zajednički zaključak koji obvezuje čelnike pet stranaka da se budžet nađe na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak i da se u hitnoj proceduru usvoji u dva doma Parlamenta BiH – izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se nada da će predstavnici stranaka državne koalicije hitno usvojiti državni budžet i pokrenuo sve druge potrebne aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina na jesen mogla otvoriti pregovarački proces s Evropskom unijom.

-Ako mi usvojimo budžet u četvrtak, kako smo danas dogovorili, državna koalicija sigurno će postojati – poručio je Čović.

Na novinarsko pitanje hoće li žrijebanje delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske koje je održano u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, utjecati na državnu koaliciji, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je odrično.

-Što se mene tiče, to neće imati baš nikakav utjecaj. Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate, ako ne, onda imate problem. Je li neka stranka u Domu naroda s tri ili četiri mandata, ja bih rekao da je irelevantno – kazao je Čović.