Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grubeša, Turković, Gudeljević, Mitrović

Državni ministri BiH jačaju saradnju s Rusijom u najgorem mogućem trenutku?!

ilustracija FOKUS

Dok svijet strahuje od moguće invazije Rusije u Ukrajini, Grubeša, Gudeljević, Turković, Mitrović približavaju BiH službenoj Moskvi

Dok Zapad (SAD i EU), kao u hladnoratovsko doba, zbija redove zbog moguće invazije Rusije u Ukrajini istovremeno dajući joj do znanja da će se zbog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici suočiti s posljedicama, bh. državni ministri pojačali su institucionalnu saradnju sa službenom Moskvom?!

Piše: A. DUČIĆ

Tako je ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) učestvovao od 11. do 13. januara na  proslavi obilježavanja 300. godišnjice Tužilaštva Ruske Federacije u Moskvi. Događaj, koji je znatno promakao u bh. javnosti, kako su izvijestili iz Ministarstva pravde BiH, desio se u organizaciji Generalnog Tužilaštva Ruske Federacije, a okupio je, kažu, visoke dužnosnike i predstavnike  pravosuđa iz cijelog svijeta.

Ovo je bio tek jedan u nizu susreta državnih ministara u Vijeću ministara, ali i poteza, na relaciji Sarajevo-Moskva. Tako je krajem 2021. ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) boravila u službenoj posjeti Rusiji gdje se sastala i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom. Od „dobrih vijesti“ koje je izdvojila za bh. javnost, navela je i da će uskoro doći do odluke o otvaranju ruskih kulturnih i humanitarnih centara u BiH!

Tokom službenog boravka u Moskvi, kako je saopćeno, ministar Grubeša susreo se s najvišim dužnosnikom u pravosuđu Ruske Federacije generalnim tužiocem Rusije I.V. Krasnovim.

-Kroz otvoren razgovor na sastanku  je  potvrđen zadovoljavajuće visok stepen dostignutih međunarodnih  odnosa i  saradnje između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije. Posebno je istaknuto zadovoljstvo zbog dogovora oko Sporazuma o suradnji između Generalnog Tužiteljstva Ruske Federacije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine čiji tekst su radne grupe usaglasile sredinom prošle godine, a čije konačno zaključivanje čeka odobrenje od strane Predsjedništva BiH saopćeno je iz Ministarstva pravde.

No, to nije sve. Prije nepune dvije sedmice, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je pisma upućeno ministru saobraćaja i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću (SNSD) u kojem se navodi da bi autoput Sarajevo-Beograd mogle graditi i ruske kompanije.

Nadalje, kako je Fokus.ba krajem prošle godine objavio, ministarstvo civilnih poslova na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević (HDZ BiH), pripremilo je Nacrt programa saradnje u području kulture, znanosti i obrazovanja između BiH i Rusije za period 2022.-2024.

Navedeni program koji se predlaže na usvajanje, kako je istaknuto, temelji se na Sporazumu kojeg je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija 24. maja 1974. godine potpisala sa tadašnjim SSSR-om?! Glavno je obrazloženje da se treba dalje težiti „razvoju prijateljskih odnosa među narodima BiH i Rusije“.

Nešto ranije pripremljen je i sporazum kojim se Rusija namjerava „uvesti“ u oblast željezničkog saobraćaja u BiH, o čemu je nedavno pisao Fokus.

To je učinilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Vojinom Mitrovićem (SNSD).

Sve ovo dolazi u momentu i kada je uloga Rusije prepoznata kao glavnog faktora destabilizacije Balkana, a time i BiH. Rusija je to u više navrata demonstrirala i na svjetskoj pozornici, u Vijeću sigurnosti UN-a.