Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potrebna hitna intervencija

Državnom zatvoru u Vojkovićima, koji je otvoren prije tri godine, prijeti klizište!

državni zatvor vojkovići
Foto: Screenshot/YouTube

Usljed stalnog slijeganja tla značajno ugrožena stabilnost izgrađenih objekata Zavoda. Od Vijeća ministara tražili ukupno 750.000 KM

Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine odnosno državnom zatvoru koji se nalazi u Vojkovićima nadomak Sarajeva prijeti klizište. Ovaj zavod sačinio je zahtjev Vijeću ministara BiH u kojem traži pola miliona KM kako bi sanirao klizište i još 250.000 KM radi izgradnje druge osmatračnice.

Inače, ovaj zavod je otvoren prije tri godine, pa nejasno kako se „odjednom“ pojavilo klizište. U nacrtu odluke koja je sačinjena ističe se da je usljed stalnog slijeganja tla značajno ugorožena stabilnost izgrađenih objekata Zavoda.

Ova sredstva bi se trebala osigurati iz budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu.

Gradi se od 2006.

Kamen-temeljac za ovaj zatvor postavljen je još davne 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su više od sedam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Do kraja 2016. godine izgradnja nije završena. Od tada nekoliko puta je bilo bezuspješno najavljivano otvaranje zatvora.

Državni zatvor u Vojkovićima prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnju zatvora, uz kreditno zaduženje kod Razvojne banke od 6,45 miliona eura, pomogli su Evropska unija donacijom od 9,15 miliona eura, Evropska komisija sa 1,7 miliona, Vlada Švedske sa dva miliona te Vlada SAD-a sa 1,8 miliona eura.