Dudaković i ostali napustili zgradu Suda BiH (FOTO / VIDEO)

BiH

dudakovic_na_slobodi_1
FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Svih 13 uhapšenih pripadnika 5. korpusa ARBiH danas iza 18 sati napustili su pritvorsku jedinicu Suda Bosne i Hercegovine.

Pušteni su na slobodu nakon što je sudija za prethodni postupak Darko Samardžić odbio predložene mjere pritvora koje je tražilo Tužilaštvo BiH, odnosno postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović.

Osim generala Atifa Dudakovića, na slobodu su izašli i Ekrem Dedić, Ibrahim Šildedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zgojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ejub Korjenić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pripadnike 5. korpusa ispred Suda BiH su dočekali brojni novinari i članovi porodica i prijatelji. Neki advokati su najavili da će se vjerovatno žaliti i na mjere zabrane koje su izrečene u ovom slučaju.

Evo šta stoji u mjerama zabrane izrečenim Dudakoviću i ostalima

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu broj S1 1 K 012753 18 Krn Atif Dudaković i drugi te se istovremeno osumnjičenima izriču mjere zabrane, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

“Sud Bosne i Hercegovine je prijedlog za određivanje pritvora našao neosnovanim iz razloga što Tužilaštvo nije u dovoljnoj mjeri uvjerilo Sud u postojanje posebnog pritvorskog razloga iz člana 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno nije prezentovalo dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje naročite okolnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke. S druge strane, Sud je ocijenio da se ista svrha može ostvariti primjenom blaže mjere od pritvora, te je izrekao mjere zabrane kako su pobrojane”, saopćeno je iz Suda BiH.