FHMZ

Dugoročna prognoza: Kiša, snijeg i mraz. Na proljetne dane još ćemo sačekati

Sarajevska Velika aleja prekrivena bijelim prekrivačem
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zima i snijeg u sarajevskoj Velikoj aleji. Prema podacima Federalnog hidrometeoroloskog zavoda ovo je najkasniji snijeg u sezoni u proteklih 20 godina.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Prva sedmica mjeseca aprila prema dostupnim prognostičkim materijalima proteći će u nestabilnim vremenskim prilikama

Pred nama je razdoblje vrlo promjenjivih vremenskih prilika. Početkom sedmice preovladavat će oblačno sa kišom koja će biti izraženija u centralnim i sjevernim područjima Bosne i Hercegovine. Na planinama je moguć snijeg i susnježica.

Na jugu zemlje izgledna je umjerena do jaka bura. Sredinom sedmice, umjereno oblačno i stabilno, uz slab do umjeren mraz u Bosni. Novo naoblačenje i kišu očekujemo pred kraj radne sedmice.

Jutarnje temperature zraka varirat će od -3°C do 3°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6°C. Najviše dnevne temperature pretežno između 7°C i 14°C. Pred kraj radne sedmice minimalne temperature od 4°C do 10°C, a maksimalne između 13°C i 19°C.

Prva sedmica mjeseca aprila prema dostupnim prognostičkim materijalima proteći će u nestabilnim vremenskim prilikama. Tokom sedmice preovladavat će oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. U periodu od 04. do 05. aprila izgledna je kraća stabilizacija vremena i razvedravanje koje može usloviti slab mraz u Bosni.

U ovom periodu više sunčanih intervala očekuje se u Hercegovini.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 2°C i 7°C u Bosni do 11°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 8°C i 13°C u Bosni, u Hercegovini do 16°C.