Dunović nije dao saglasnost za imenovanje Šupljeglava i Čengića u FERK

dunovic ustavni sud fbih (5)
Foto: I. Kralj

Potpredsjednk Federacije BiH Milan Dunović nije dao saglasnost na imenovanje Predraga Šupljeglava i Enesa Čengića za članove Regulatorne komisije za energiju (FERK), saopćeno je iz njegovog ureda.

Kako se navodi u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika FBiH, on je “ispunio svoje obećanje da će u sklopu svojih ustavnih ovlaštenja kontrolisati donošenje svih odluka Vlade Federacije BiH, kao i insistirati da se striktno poštuju sve zakonske odredbe prilikom donošenja novih odluka, imenovanja i slično”.

– S obzirom da je Komisija, koju je formirala Vlada Federacije BiH u svrhu imenovanja članova federalne Regulatorne komisije za energiju (FERK), kao i sama Vlada Federacije BiH, prilikom predlaganja Predraga Šupljeglava za člana komisije iz reda srpskog naroda napravila određene zakonske propuste, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović nije dao saglanost za njegovo imenovanje – kaže se u saopćenju, te navodi da kandidat Predrag Šupljeglav ne ispunjava posebne zakonske uslove za imenovanje jer nema višegodišnje profesionalno iskustvo u energetskom sektoru.

– Članom 28. Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH jasno je definisano da članovi Regulatorne komisije ne mogu biti pripadnici bilo koje političke stranke, niti se mogu aktivno uključivati u političke aktivnosti, o čemu će prilikom davanja svoje saglasnosti na imenovanje potpredsjednik Federacije BiH također voditi računa – stav je Dunovića.

Takav propust, navodi se dalje u saopćenju, napravljen je kod kandidata Enesa Čengića, koji je član Glavnog odbora SDA. Ipak, kandidat Čengić ispunjava sve ostale opšte i posebne zakonske uslove, te je njegovo imenovanje moguće, ali tek nakon dostavljanja dokaza o tome da nije više stranački aktivan.

– Za kandidata iz reda hrvatskog naroda nije ni raspisan javni konkurs, te imenovanje bez konkursne procedura, koja je propisana Članom 24. Zakona o električnoj energiji FBiH, nije moguće. Vlada je i u tom slučaju odlučila da postupi na način da sadašnjeg v.d. člana FERK-a, bez konkursa imenuje u punopravnog člana. Smatramo da treba provesti novu Konkursnu proceduru za kandidata iz reda hrvatskog naroda, s obzirom na to da je ista posljednji put provedena 2012.godine. Evidentno je da je Vlada FBiH odmah prilikom predlaganja kandidata za imenovanje članova FERK-a napravila više propusta davajući prednost kandidatima koji ne ispunjavaju sve neophodne zakonske uslove, te pokazala još jednom da ne obavlja svoj dio posla u skladu sa zakonima i propisima – stoji u saopćenju.

Potpredsjednik Federacije BiH će i dalje voditi računa o ovakvim i sličnim uslovima koje mora da ispunjava svaki kandidat za člana FERK-a, a kako bi spriječio protivzakonito djelovanje Vlade Federacije BiH. Istim principima zakonitosti i transparentnosti potpredsjednik Federacije BiH će se voditi i prilikom svih budućih imenovanja, poručuju iz Kabineta potpredsjednika FBiH.