Mihajlica: Ministar policije RS i Vlada da podnesu ostavke

Milanko Mihajlica

Član Predsjedništva Saveza za promjene Milanko Mihajlica ocijenio je danas “skandaloznom” činjenicu da su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS učestvovali u oružanoj pljački 600.000KM „Unicredit banke“ iz blindiranog vozila “Sector Security” 22. septrembra prošle godine, ističući da bi zbog ovog trebalo da odgovaraju i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i cijela Vlada RS.

-U svakoj demokratskoj zemlji to bi bilo alarmantno i ne samo resorni ministar nego i vlada bi podnijeli ostavku, rekao je Mihajlica.

Ovakvi skandali u MUP-u RS dešavaju se, tvrdi, već „duži period“.

Podsjeća da su pripadnici policije RS „bili učesnici u trgovini droge i predmet istraga u borbi protiv prostitucije i trgovini ljudima“.

Posebno zabrinjavajućim Mihaljica je ocijenio činjenicu da su neki od šest uhašenih pripadnika Specijalne policije MUPRS-a ranije bili u obezbjeđenju predsjednika i premijerke RS, Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Evidentno je, dodao je Mihaljica na pres-konferenciji u Banjoj Luci, da postoje „organizovane kriminalne grupe koje se bave oružanim pljačkama, trgovinom droge i ljudima i bilo bi logično da resorni ministar Dragan Lukač pa i cijela Vlada podnesu ostavku“.

-Premijerka pokušava da minimizira to što se dogodila nazivajući ovo hapšenje pozivom na informativni razgovor, a ministar policije Dragan Lukač govori da ovo što se dogodilo i ne predstavlja ozbiljan problem, navodi Mihajlica, dodajući da zbog ovog događaja neko od čelnih ljudi MUP-a mora odgovarati.

On je postavio pitanje šta se može očekivati od drugih sektora u MUP-u, kada u elitnoj jedinici u koju se ulažu milioni maraka i čiji pripadnici treba da da budu za primjer, „imamo ovakvo stanje“.

Smatra i da je neophodno da se što prije zakaže zasjedanje parlamenta kako bi se razmotrilo stanje u MUP-u, s akcentom na bezbijednost građana RS.

Po posljednjim nezvaničnim informacijama, petorica pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS uhapšena su u noći između srijede i četvrtka zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu s oružanom pljačkom blindiranog kombija “Sector securityja” na autoputu Banjaluka-Gradiška, iz kojeg je 22. septembra prošle godine ukradeno 600.000 maraka.

Mediji u RS su, pozovajući se na nezvanična saznja danas objavili i da je sinoć uhapšen Danijel Kuzmić iz Kotor-Varoši, radnik “Sektor securytija” koji je radio u centrali “UniCredit banke” i za kojeg se sumnjalo da je bio u vezi s pljačkašima, te da im je odao informacije u vezi s kretanjem vozila.