novi cirkus na pomolu

Dunović: Odluku Čavare vidjeli smo tek nakon što je saopćio medijima

milan dunovic – fena (1)

Mišljenja je da Čavara, osim što pokušava da prebaci odgovornost na potpredsjednike FBiH, pokušava dobiti i na vremenu kako Dom naroda ne bi imao kada da zasjeda zbog izbora

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović smatra da je potez predsjednika FBiH Marinka Čavare, odnosno imenovanje četiri suca Ustavnog suda FBiH, pokušaj dalje blokade i skidanje vlastite odgovornosti.

Istakao je da se Čavara prilikom odluke o imenovanju sudaca nije konsultovao s potpredsjednicima te da je tu odluku dobio tek pošto je predsjednik FBiH saopćio medijima.

– Ovo doživljavam kao pokušaj prebacivanja odgovornosti i ne baš najkonstruktivnije rješenje. Mislim da mora razgovarati s potpredsjednicima o imenima ukoliko želi dobiti saglasnost – poručio je Dunović.

Naime, Čavara je imena sudaca objavio danas na konferenciji za medije, a za suce je imenovao Ajšu Softić (Bošnjakinja), Mirka Milićevića (Hrvat), Branimira Orašanina (Srbin) i Dubravka Čamparu (Ostali).

– Ta četiri kandidata ne mogu postati sudije dok mi ne stavimo potpise i dok ih Dom naroda FBiH ne imenuje – naglasio je Dunović.

Evidentno je, dodao je on, da kako god Čavara tumačio Ustav Federacije BiH i kako god on tumačio suglasnost potpredsjednika FBiH, ta suglasnost je neophodna “i evidentno je da se ona ne može dobiti u tri minute, nakon njegovih intervjua koje naziva ‘kafa s kandidatima'”.

– To je neodgovorno ponašanje političara koji se nalazi na tako visokoj izvršnoj poziciji – kazao je Dunović i dodao da će u narednim danima pokušati razgovarati o imenovanju sudija, “ali ne na način da se blokada nastavi”.

– Mislim da je njegovo imenovanje i ovakvo dostavljanje dokumenta prvo medijima, a onda potpredsjednicima, isključivo pokušaj prebacivanja odgovornosti, da nije on kriv za nešto što je isključivo on kočio od 2019. godine – istakao je Dunović.

Mišljenja je da Čavara, osim što pokušava da prebaci odgovornost na potpredsjednike FBiH, pokušava dobiti i na vremenu kako Dom naroda ne bi imao kada da zasjeda zbog izbora.