BiH

Dvorana na Grbavici neće se zvati po Goranu Čengiću

26/09/2017

Članovi Općinskog vijeća Novo Sarajevo donijeli su odluku o imenu nove sportske dvorane na Grbavici koja će se zvati “Novo Sarajevo”.

Konačan naziv je usvojen sa 17 glasova za, 12 glasova protiv i jednim suzdržanim, saopštili su iz Naše stranke.

Protiv naziva “Novo Sarajevo” glasali su vijećnici Naše stranke, SDP BiH, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte koji su željeli da se dvorana zove “Goran Čengić”.

Prijedlozi za naziv dvorane koji su dati na javnu raspravu bili su: Novo Sarajevo, Goran Čengić, Vinko Šamarlić, Zamo Dučić i Grbavica.

U obrazloženju je navedeno da je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama cijenila sprovedenu Javnu raspravu i prijedloge koji su dati, na osnovu kojih je utvrdila prijedlog odluke da se novoizgrađenoj sportskoj dvorani da naziv Sportska dvorana “Novo Sarajevo”.

Također, Komisija je predložila da se u dvorani postavi spomen ploča na kojoj će biti ispisana zaslužena imena iz oblasti sporta s područje općine Novo Sarajevo koji su dali svoj doprinos odbrani Sarajeva i države.

Ime Gorana Čengića je predloženo još 2008. godine na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a pomenutu inicijativu podržao je i načelnik Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Čengić je u SFRJ bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju svoje vrijeme proveo u Crvenoj zvezdi i Bosni. Stradao je početkom opsade Sarajeva kada je 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica bezuspješno pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.