BiH

migrantska kriza

Džaferović odgovorio Radončiću: Nisam od njega tražio da tumači moje stavove

24/04/2020

Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana Bosne i Hercegovine, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije ovlašten da tumači njegove stavove i kako se migrantska kriza ne može rješavati širenjem mržnje.

“Izbjegavao sam javne polemike u koje me posljednjih sedmica pokušavao uvući ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić”, istakao je Džaferović, dodavši da je nakon njegove današnje konferencije za medije prinuđen zbog bh. javnosti da odgovori.

“Gospodin Radončić nije ovlašten, niti sam od njega tražio, da tumači moje stavove. Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana Bosne i Hercegovine, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić”, istakao je Džaferović.

Navodi kako su njegovi stavovi poznati i jasni, te da jedino favorizuje Ustav, zakoni i interese Bosne i Hercegovine i njenih građana.

“Sve institucije BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti, imaju moju punu podršku u rješavanju migrantske krize. Pri tome, svako treba da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima. Migrantsku krizu, kao globalni problem, treba rješavati ozbiljnim mjerama, a ne širenjem mržnje i etiketiranjem BiH kao izvora sigurnosnih problema”, rekao je on.

Dodaje kako niko neće imati njegovu podršku u vrijeđanju i prijetnjama protjerivanjem ambasadora akreditiranih u BiH, a naročito ambasadora zemalja koje su mnogo puta pokazale da su istinski prijetelju BiH i njenih građana.

Pogotovo to ne mogu raditi zvaničnici koji nemaju nikakvu nadležnost za takve stvari. Interes BiH kojeg zastupam jeste rješavanje migrantske krize, ali je interes i da se sačuvaju i unaprijede prijateljski odnosi koje BiH ima sa drugim državama”, istakao je Džaferović.

Navodi kako postoji dovoljno prostora da se rješava problem s migrantima, ali i sačuvaju dobri odnosi sa prijateljskim državama.

“Za to su potrebni poštivanje hijerarhije unutar institucija BiH, znanje, iskustvo i politička mudrost, a nikako populizam i obmane”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.