BiH

vanredni kongres

Edin Forto novi predsjednik Naše stranke

04/09/2021
FOTO: Fena

Na Kongresu je također usvojena i Programska deklaracija Naše stranke

Na Drugom vanrednom Kongresu Naše stranke održanom danas u Sarajevu za predsjednika je izabran Edin Forto, aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo. Nakon što je izabran, Forto se obratio delegatima Kongresa i javnosti. Zahvalio se na nominacijama i na izboru te iznio svoju viziju razvoja Naše i stranke.

“Nacionalističke politike na vlasti, ali i tamo gdje su u opoziciji, šire apatiju i pesimizam. Cilj im je sve političare staviti u isti koš sa sobom. Ako uspiju u svojoj nakani, ako zavlada politička apatija, oni su ti koji će opet pobijediti. To im ne smijemo dopustiti, jer nismo svi isti.

Mi se borimo da svaki čovjek, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rodnu, seksualnu i klasnu razliku ne može biti podvrgnut maltretiranju i nesigurnosti. Svi građani moraju imati ista prava.

U Našoj stranci niko nikada nije bio diskriminiran na spomenutim osnovama. To je naša vrijednost i zbog toga nemamo pravo da budemo tihi. Zato na početku ove nove etape našeg puta obećavam povratak na mjesto odakle smo krenuli. Na mjesto gdje nijedan individualni interes nije bitniji od perspektive naših građana, naše djece”, izjavio je Forto.

Za njegov izbor glasalo je 139 delegata, na Kongresu koji je organiziran nakon što je dosadašnji predsjednik NS-a Predrag Kojović u junu dao ostavku, obrazloživši je privatnim razlozima.

Novoizabrani predsjednik NS-a Edin Forto je član te stranke od 2009. godine. U NS-u je obnašao funkcije potpredsjednika i političkog direktora. Od 2014. do 2018. godine bio je zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i delegat u Domu naroda iz reda Ostalih.

Rođen je 1972. godine u Sarajevu. Radno iskustvo sticao je i u realnom sektoru. Obrazovao se u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama gdje je 1999. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline diplomirao na smjeru Marketing i oglašavanje.

Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu Kolumbija u New Yorku gdje je 2001. godine stekao zvanje magistra u oblasti međunarodnih poslova.

Na Kongresu je također usvojena i Programska deklaracija Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.