Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Eko-forum”: ArcelorMittal nastavlja trovati građane Zenice

zenica mittal1

Udruženje “Eko-forum” Zenica i praški “Arnika – Centar za podršku građanima” saopćili su da kompanija ArcelorMittal Zenica nastavlja “trovanje građana i radi bez važećih okolišnih dozvola”.

Oni navode da globalni lider u proizvodnji čelika, ArcelorMittal, nastavlja “trovati građane Zenice enormnim zagađenjem zraka, a da ova korporacija zloupotrebljava svoj položaj velikog poslodavca i radi bez važećih okolišnih dozvola”.

Zbog svega toga koncentracije prašine u Zenici budu i 30 puta veće nego u centru Londona, što predstavlja prijetnju za zdravlje građana. ArcelorMittal traži više vremena da bi unaprijedili svoj “brzi napredak” u zaštiti okoliša, jer investicije finansiraju isključivo iz vlastitih izvora, a nevladine organizacije pak tvrde da te izjave nisu u potpunosti tačne, jer zagađenje zraka je u porastu.

“Obnovu željezare je 2005. godine podržala Evropska banka za obnovu i razvoj s 25 miliona eura kredita. Ovaj kredit je odobren pod uslovom da se izradi ‘Ekološki akcioni plan’. Plan je imao velike nedostatke i nije doveo do značajnih poboljšanja u vezi sa zagađenjem zraka. Tvrdnje kompanije iz 2008. godine, da će postrojenja biti usklađena s okolišnim standardima Evropske unije do 2012. godine, nikada se nisu obistinile”, napominje Martin Skalsky, iz češke NVO Arnika.

Kako navode nevladine organizacije veliki projekti zaštite okoliša ArcelorMittala su u više navrata bili odgađani, i još su daleko od potpune implementacije. Štaviše, neke od okolišnih dozvola za pogone ove željezare su već istekle u decembru 2014.godine, a nadležni organi vlasti nisu izdali nove dozvole i u skladu sa zakonima Federacije BiH ova željezara  je već mogla biti  zatvorena.

zenica mittal

“Mi ne želimo da se željezara zatvori”, kaže Samir Lemeš, predsjednik Eko-foruma Zenica. “Naš cilj je da postignemo bolju zaštitu okoliša i da imamo pristup informacijama. Ne smije se uopšte dovoditi u pitanje poštovanje domaćih zakona i primjena savremenih tehnologija za zaštitu zdravlja građana”.

Željezara u Zenici, privatizirana od ArcelorMittala, od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje 2008. guši 120 hiljada stanovnika Zenice, i privatizaciju je trebalo pratiti 150 miliona eura investicija u zaštitu okoliša, ali je investirana samo trećina tog iznosa, ističu u Eko-forumu Zenica.

Zagađenje zraka u Zenici tokom godine već dostiže previsoke vrijednosti s obimom proizvodnje koji je puno manji od punog proizvodnog kapaciteta ove željezare.

Tako su prošle godine dopuštene granične vrijednosti za opasni sumpordioksid (SO2) su prekoračene tokom 252 dana, a zakon dopušta prekoračenje tog limita najviše tri dana u godini