Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomsko-socijalno vijeće razmatralo tekst novog Zakona o radu

radnici1111

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu razmatralo radni tekst novog Zakona o radu (ZOR) o kojem će rasprava biti vođena sutra u nastavku sjednice.

S predloženog dnevnog reda je povučeno razmatranje teksta Zakona o povezivanju radnog staža jer radna grupa nije završila posao, odnosno pripremila je samo tekst zakona ali ne i projekciju njegovih efekata, koja bi trebala biti završena za oko deset dana.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Selvedin Šatorović tražio je da s dnevnog reda bude povučeno i razmartanje ZOR-a s obzirom na to da resorni ministar Milan Mandilović nije prisustvovao sjednici, što je u suprotnosti s Poslovnikom i praksom ESV-a.

Uslijedila je rasprava u kojoj je Šatorović tvrdio da su u proteklih 15 dana od resornog ministra dobili dva teksta ZOR-a, te da Svjetska banka nije zadužena da kreira zakone u ipak suverenoj državi. Na to je premijer FBiH Fadil Novalić odgovorio da je tekst ZOR-a poslao on a ne Svjetska banka, iako je ta institucija posredno učesnik procesa “jer smo u situaciji da ih molimo za pomoć, kao i MMF, između ostalog zahvaljujući važećem ZOR-u i 20-godišnjem pogrešnom radu”.

Dodao je da su troškovi važećeg ZOR-a i kolektivnih ugovora oko 200 miliona KM godišnje za šta tvrdi da je neodrživo i pozvao na konstruktivnost kako ne bi gubili vrijeme.

Predsjednik Udruženja poslodavaca (UP) FBiH Safudin Čengić rekao je da treba pristupiti pregovorima kako ne bi došli u poziciju da rješenje bude nametnuto bez usaglašavanja i da izazove još gore posljedice od trenutnih.

Novalić je nakon sjednice izjavio da u predloženom tekstu ZOR-a postoje ugovori o radu na određeno i na neodređeno, a kolektivni ugovori bi važili tri godine, dok je Čengić istakao da UPFBiH ima 41 amandman na tekst. Među zamjerkama je naveo da taj zakon određuje minimalnu plaću što smatra neprihvatljivim.

Šatorović je potcrtao da Savez samostalnih sindikata BiH nema mandat da pregovara o umanjenju prava radnika te da je cilj izmjena kolektivnih ugovora smanjenje cijene rada u BiH, do čega su dovele sve slične izmjene ZOR-a izvršene u zemljeme regije, jer bi najnižu cijenu rada onda mogli kreirati sami poslodavci internim pravilnikom o radu.

Prije nastavka sjednice ESV-a koji je zakazan za sutra u 17 sati, delegacije SSSBiH i UPFBiH sastat će se u 13 sati kako bi razgovarali o tekstu ZOR-a.