Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog dostavljen FERK-u

“Elektroprivreda BiH” traži saglasnost na nove cijene struje

elektroprivreda bih

Stručne službe FERK-a analiziraju ovaj prijedlog, a nove cijene EPBiH bi, ako dobije saglasnost, počela primjenjivati od 1. februara naredne godine

Iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH – FERK danas su poslale obavijest da su im iz „Elektroprivrede BiH“ na saglasnost dostavili prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge.

Tako su iz EPBiH predložili da se cijene za kategoriju kućanstva ne mijenjaju.

Za kupce iz kategorije Ostala potrošnja na 0,4 kV s priključnom snagom većom od 23 kilovata predloženo je povećanje ukupne prosječne cijene za 10,7 posto. Za kupce s priključnom snagom manjom ili jednakom 23 kW koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je povećanje ukupne cijene za 6,0 posto, odnosno, povećanje 5,5 posto za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo – naveli su iz FERK-a.

Stručne službe FERK-a analiziraju ovaj prijedlog, a nove cijene EPBiH bi, ako dobije saglasnost, počela primjenjivati od 1. februara naredne godine.

Također, na današnjoj sjednici FERK-a donesena je odluka prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 10,8821 fening po kilovatsatu.

Riječ je o otkupnoj cijeni električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne potiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE). Odluka će se početi primijenjivati od 1. marta 2019. godine.