Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije potrebna saglasnost gradonačelnice

Eminović: Osvjetljavanje Vijećnice u bojama Turske platila je Ambasada

vijecnica (1)

Pojasnio je da postoji jasan pravilnik za korištenje Vijećnice, kao i cjenovnik kada se zgrada koristi u komercijalne svrhe

Direktor Javnog preduzeća Sarajevo Ensar Eminović izjavio je da je ovo preduzeće na zahtjev Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini dalo odobrenje da se boje turske zastave sinoć, 15. jula, projiciraju na zgradi Vijećnice u povodu obilježavanja Dana nacionalnog jedinstva i solidarnosti Turske, odnosno pete godišnjice neuspjelog pokušaja puča terorističke organizacije FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom obilježavanja pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj 2016. godine, sarajevska Vijećnica je bila osvjetljena bojama zastave Republike Turske. Međutim, kako su prenijeli pojedini lokalni mediji, za projiciranje zastave Turske nije bilo potrebne dozvole Gradske uprave ili gradonačelnice Sarajeva.

U razgovoru za AA, direktor JP Sarajevo Ensar Eminović je istakao da je sve urađeno prema procedurama, te da on kao direktor JP Sarajevo donosi odluku o tome, jer tom građevinom upravlja spomenuto preduzeće.

“JP Sarajevo je privredno društvo koje posluje isključivo na tržišnim principima, i mi nismo na budžetu. Ambasada Republike Turske je poslala zahtjev da se Vijećnica osvijetli u bojama zastave Turske povodom Dana nacionalnog jedinstva. JP Sarajevo ima svoj cjenovnik i nama je povjerena Vijećnica na upravljanje, te smo dali komercijalnu ponudu Ambasadi Turske za projekciju na Vijećnici. Oni su prihvatili ponudu i potpisali smo ugovor”, kazao je Eminović.

Istakao je da nije tražio saglasnost od gradonačelnice Benjamine Karić, jer nije ni obavezan da to uradi. Dodao je da su se ranije organizovale određene projekcije koje je kabinet gradonačelnice radio bez njihovog znanja i mimo procedura, ali se oni u to nisu miješali.

Pojasnio je da postoji jasan pravilnik za korištenje Vijećnice, kao i cjenovnik kada se zgrada koristi u komercijalne svrhe.

“Postoji pravilnik preduzeća o utvrđivanju kriterija i postupka davanja na korištenje prostora kojim upravlja JP Sarajevo, a Vijećnica je jedan od tih objekata”, kazao je Eminović.

Na kraju je pojasnio kada i u kojim prilikama JP Sarajevo može odbiti zahtjev za projiciranje na Vijećnici.

“Mi imamo diskreciju da odlučujemo o sadržaju, o tome da li je primjeren za zgradu Vijećnice. Da se radilo o nečemu neprimjerenom, kao što je reklama za cigarete ili alkohol, to ne bismo prihvatili. Ali mislimo da zastava Turske, prijateljske države, nije ništa problematično ni politički osjetljivo da se projicira na zgradi Vijećnice. Smatram da sam uradio nešto potpuno ispravno. U konačnici, ja sam isključivo odgovoran za ovo i snosit ću eventualne posljedice, ako ih bude”, kazao je Eminović.

Ured gradonačelnice Sarajeva dosad se nije oglasio u vezi s ovim događajem.