Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan sutra otvara Isa-begov hamam u Sarajevu

Završene pripreme, Erdogan sutra otvara Isa-begov hamam u Sarajevu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji će sutra boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru svojih aktivnosti prisustvovat će i svečanom otvaranju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu.

Riječ je o jedinom takvom objektu javnog kupališta ili turskog hamama u regiji koji je devastiran tokom posljednjeg rata na prostorima BiH, a njegovu obnovu finansirala je Direkcija vakufa Republike Turske.

[pull_quote_right]Hamam u Sarajevu sagradio je Isa-beg Ishaković, turski plemić, vojni zapovjednik, upravitelj i osnivač grada Sarajeva[/pull_quote_right]

Investitor projekta je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a finansijer projekta je Direkcija vakufa Republike Turske koja je osigurala 2,6 miliona konvertıbılnıh maraka (KM).

Generalni direktor turske Direkcije vakufa Adnan Ertem, koji također boravi u Sarajevu, danas je posjetio Isa-begov hamam gdje su pripreme za otvaranje privedene kraju.

U razgovoru sa novinarom AA Ertem je kazao kako je ovaj projekat od izuzetne važnosti za Direkciju vakufa Republike Turske, obzirom da se radi o njenom prvom realiziranom projektu izvar granica Republike Turske.

Ertem je dodao kako je posebno zadovoljan činjenicom što će sutrašnjem otvaranju hamama pored predsjednika Erdogana prisustvovati i visoki zvaničnici Bosne i Hercegovine.

Dodao je također, kako je u projekat obnove hamam utrošeno oko 2,6 miliona KM, no, kako je istakao, Direkcija vakufa Republike Turske prvobitno je nastojala da se proces restauracije hamama obavi na visoko kvalitetnom nivou.

Projekt hamama je urađen na osnovu prvobitnog izgleda ali je dodano i nekoliko detalja koji su prepoznatljivi. Hamam Isa-bega Ishakovića će biti otvoren za sve koji budu željeli da koriste usluge hamama. U desnom i lijevom dijelu hamama se nalazi i hotelski smještaj za one koji žele duže boraviti u samom hamamu.

Ertem je podsjetio da je u toku i realizacija projekta obnove fočanske Aladža-džamije.

Osnivač Sarajeva 

Hamam u Sarajevu sagradio je Isa-beg Ishaković, turski plemić, vojni zapovjednik, upravitelj i osnivač grada Sarajeva, odmah na početku svoje vladavine koja je trajala od 1454. do 1463. godine, odnosno na početku osmanlijskog prisustva u BiH. Sagrađen je 1462. godine i sama ta godina osnivanja i gradnje prvog hamama govori nam o njegovoj važnosti.

Prvobitno izdanje ovog hamama niko ne pamti, ne postoje čak ni historijski dokazi kako je izgledao. Zna se da je, u to vrijeme, 1462. godine, bila također atrakcija. Da je bio objekt koji je bio prepoznatljiv po svom stilu i da je bio takve kategorije. No, od tada do danas, Sarajevo je nekoliko puta gorjelo, rušeno, pljačkano. Ova verzija obnovljenog hamama jeste ustvari pseudomaorski stil iz doba Austrougarske.