Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erginay: Referendum u RS će usporiti razvoj države

cihad-erginay34

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay ocijenio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj, kao i način na koji je formuliran, u potpunosti neustavan te da može samo usporiti daljnji razvoj BiH, koja je u posljednje dvije godine znatno uznapredovala.

Ambasador Erginay podsjeća da zajednički stav Vijeća za implementaciju mira (PIC), koji je donesen na sastanku 30. augusta, pokazuje da je najavljeni referendum kršenje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, a što je više nego jasno.

-Potrebno je fokusirati se na pozitivne stvari i bolju budućnost – smatra ambasador Turske u BiH te dodaje da je BiH u protekle dvije godine ostvarila nevjerovatne stvari, koje su do tada bile nezamislive.

-Za veoma kratko vrijeme vaša zemlja je istupila značajnim koracima ka Evropskoj uniji i NATO-u, što Turska u svakom aspektu podržava – kaže Erginay.

Komentirajući trenutnu političku situaciju u BiH, ocjenjuje kako trenutno vlada veoma dobra klima između vladajućih političkih stranaka u BiH te je zahvaljujući efikasnosti njihovog liderstva, mnogo toga postignuto.

Naravno da su, navodi on, određene prepreke uvijek prisutne, ali se one mogu prevazići, kao i to da zemlja ide ka ostvarenju svojih konačnih ciljeva. U prvom redu, BiH se mora fokusirati na otvaranje novih radnih mjesta, bolju socijalnu pomoć te intenzivniju saradnju s evropskim institucijama.

Ambasador Erginay poručuje da je od izuzetnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i u cijelom regionu, a kada se to konačno postigne, kaže, sve će ići svojim tokom, zbog čega je saradnja među državama neophodna.

Komentitrajući informaciju da neće biti blokiran izvoz mesa iz BiH u Tursku s Tuzlanskog aerodroma, turski ambasador naglašava da je to korak koji je Turska napravila radi unapređivanja mesne industrije u BiH.

-Riječ je i o odluci koju su donijele turske vlasti nakon poplava u maju 2014. godine. Od tad do danas, Turska je uvezla 15.000 tona mesa iz BiH. Uprkos problemima s kojima smo se suočavali, mesna industrija uznapredovala je za 70 posto. Način na koji sistem funkcionira je taj da kupimo meso od kompanija u BiH, a koje se potom transportira u Tursku. Način prijevoza ovisi isključivo o kompanijama – naveo je ambasador Erginay.

U dosad nastalim problemima vlasti u BiH su, ističe on, brzom reakcijom zaista pokazale odgovornost u tom pogledu, tako da je uspješno riješeno.