Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konkretne mjere

Escobar: SAD rade sa EU na sankcijama protiv Milorada Dodika!

escobar

Odgovarajući na pitanje kongresmenke Ann Wagner šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Milorada Dodika i opstrukcije rada institucija, Escobar je kazao da Washington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, te najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH

Radimo sa našim partnerima iz Evropske unije (EU) na tome da se uspostave sankcije protiv destabilizujućih akcija Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta.

Escobar je to rekao u četvrtak (28. oktobra) pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma na sjednici o angažmanu SAD na Zapadnom Balkanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovarajući na pitanje kongresmenke Ann Wagner šta SAD rade po pitanju secesionističkih izjava Milorada Dodika i opstrukcije rada institucija, Escobar je kazao da Washington vidi BiH “isključivo kao multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, te najavio da će u novembru doći u zvaničnu posjetu BiH.

VEZANI TEKST – Escobar: Vršimo pritisak da bismo osigurali BiH mjesto u euroatlantskoj zajednici

“Jednostrao povlačenje iz centralnih institucija je opasno i bezobzirno. Radimo sa našim evropskim partnerima, NATO-om, EUFOR-om i Kancelarijom visokog predstavnika u BiH da se to ne dogodi. Radimo sa našim evropskim partnerima na tome da budu izrečene konsekvence za sve ilegalne i destabilizujuće akcije”, rekao je Eskobar.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće stranke bosanskih Srba, je tokom oktobra već više puta ponovio kako će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost RS-a, ako dotad ne budu vraćene nadležnosti ovom bh. entitetu.

Ovo podrazumijeva povlačenje saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim toga, Narodna skupština RS-a donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lekove, što nije u skladu s Ustavom BiH, koji je deo Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U uvodnom obraćanju pred Potkomitetom za spoljne poslove, Gabriel Eskobar je rekao da SAD i EU “vrše pritisak” kako bi BiH ubrzale reforme na putu eurointegracija.

“Jasan put Bosne od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući izborne reforme, vladavine prava i ekonomske reforme korak po korak to će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promjene”, rekao je Eskobar.

Na pitanje kongresmenke Claudije Tenny da li bi 26 godina nakon Dejtonskog mirovonog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, podržao pravljenje novog sporazuma “Dejton 2”, Escobar je odgovorio da ne bi učestvovao u tome.

“Dejtonski mirovni sporazum je uspješno održavao mir više od 25 godina. Vjerujem da uz ograničene ustavne reforme, uz postepene reforme izbornog i pravosudnog sistema, BiH može postati mnogo funkcionalnija država”, rekao je Escobar.