Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

niz novih koncepata

Zuckerberg promijenio ime firme u Meta, najavio je nekoliko značajnih novina

zuckerberg

Rebranding bi mogao biti dio pokušaja da se spasi reputacija Facebooka te da se firma distancira od brojnih skandala koji su se dogodili u posljednje vrijeme

Izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg saopćio je da mijenja naziv te kompanije u Meta, dok će njene društvene mreže Facebook, WhatsApp i Instagram zadržati nazive, javlja Anadolu Agency (AA).

Zuckerberg je najavio promjenu na virtuelnoj konferenciji, ističući da će Meta ujediniti njegove aplikacije i tehnologije, uključujući Whatsapp, Instagram, Facebook i odjel za virtuelnu stvarnost Oculus, u ono što je opisao kao “metaverzum”.

“Fokus kompanije Meta će biti da oživi metaverzum i pomogne ljudima da se povežu, pronađu zajednice i šire poduzetništva“, navodi se u saopštenju kompanije.

Navedeno je da će metaverzum biti kao hibrid današnjih društvenih iskustava, ponekad proširenih u tri dimenzije ili projektovanih u fizički svijet. Omogućit će ljudima da podijele impresivna iskustva s drugim ljudima čak i kada ne mogu biti zajedno u fizičkom svijetu.

Promjena imena dolazi u trenutku kada se kompanija sa sve većim kontraverzama i činjenicama koje su razotkrivene u onom što je postalo poznato kao Facebook Papers. Mnoštvo dokumenata koji su procurili u javnost razotkrio je bivši zaposlenik.

Frances Haugen, bivša Facebook menadžerica proizvoda, koja je postala kritičarka koja je otkrila interne dokumente listu “Wall Street Journal“, rekla je 5. oktobra da je potrebna akcija američkog Kongresa da bi se zauzdala ta kompanija.

“Facebookovi proizvodi štete djeci, podstiču podjele i slabe našu demokratiju. Rukovodstvo kompanije zna kako učiniti Facebook i Instagram sigurnijim, ali neće napraviti potrebne promjene, jer su svoju astronomsku zaradu stavili ispred života ljudi“, rekla je u svjedočenju pred Komitetom Senata za trgovinu, nauku i transport.

Haugen je također kazala da su izbori koji se donose unutar Facebooka pogubni za djecu, javnu sigurnost, privatnost i demokratiju i da se zato mora zahtijevati od kompanije da napravi promjene.

Šta je metaverzum?

Metaverzum je široki pojam koji se uglavnom odnosi na virtualne svjetove koji su dostupni većem broju ljudi, a nalik su stvarnom životu. U njih se ulazi putem interneta.

Kovanicu metaverzum skovao je pisac Neal Stephenson u svom romanu Snow Crash iz 1992. godine.

Zuckerberg ga opisuje kao “virtuelna okruženja” u koja se može ući umjesto da ih se samo promatra preko ekrana. U principu je svijet beskrajnih, međusobno povezanih virtualnih zajednica gdje se ljudi mogu sastajati, raditi i igrati služeći se različitim uređajima i pomagalima.