Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stav EU

EU o neslaganju bh. političkih lidera: Jasno je gdje treba biti Apelacioni sud BiH

stevandić cvijanović dodik
FOTO: Fena

Rekcija iz EU nakon održanog sastanka čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou- stranaka Trojke, HDZBiH i SNSD-a

Ured Evropske unije u BiH izdao je saopćenje o jučerašnjem sastanku političkih lidera.

“Nakon jučerašnjeg sastanka političkih lidera, Ured EU je ohrabren viješću da se čini mogućim napredak u pogledu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i početak pregovora o sporazumu s Frontexom.

S druge strane, razočaravajuće je da se nije mogao postići kompromis oko sjedišta apelacione instance Suda BiH.

Ključni prioritet 6 iz Mišljenja Evropske komisije ističe potrebu „unapređenja funkcionisanja pravosuđa“, uključujući usvajanje novog Zakona o sudovima.

Prema shvatanju EU, rasprava se vodila između sjedišta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

U skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritvorski objekti i kazneno-popravne ustanove, te usluge pravne pomoći.

Temeljem toga, EU ne vidi nikakav razlog da politički akteri insistiraju na Banjoj Luci umjesto Istočnog Sarajeva”, navode iz Ureda Evropske unije u BiH.

Dodik insistira na Banjaluci

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održan je sastanak čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou- stranaka Trojke, HDZBiH i SNSD-a.

Nakon sastanka, prvi se obratio lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik. Dodik je u obraćanju kazao da se nisu uspjeli dogovoriti, a ono što se očekivalo jeste dogovor o sudovima u BiH.

“Ostao je problem sjedišta Apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije za to Apelaciono odjeljenje, nego za neki oblik Suda. Što znači da se nismo dogovorili, a ključno pitanje je sjedište tog odjeljenja. Mi smatramo da treba biti u Banjoj Luci, partneri iz FBiH insistiraju na drugoj lokaciji”, kazao je Dodik.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ocijenio da je sastanak bio “tvrdi i težak”, te da su ušli u samu završnicu u kojoj rješenja koja bi trebala biti finalna nisu uskladili, pogotovo u vezi sudova.

Poručio je da pitanje odnosa prema Banjoj Luci u kontekstu sjedišta institucija nema nikakve veze.

-To je jedan prelijep grad BiH koji jako volim i koji je neupitno za nas važan. Ali to je pitanje pragmatičnosti i praktičnosti. Nismo danas pomjerili stavove o ovom pitanju. Ono što će biti krucijalno u narednom periodu jeste hoćemo li uspjeti vratiti na početne postavke u kojima se možemo pomiriti s činjenicom da se oko nečega ne slažemo, pa se fokusirati na ono oko čega se slažemo. Ako se nastavi s konceptom „ako ovo ne ide, ne ide ništa“, onda to ne donosi dobro BiH, nikome.

Mislim da još ima dovoljno propisa, zakona, interesa, posebno ekonomskih od kojih ljudi u BiH žive, zbog kojih bi trebali ostati u BiH i zbog kojih bi trebali uložiti napore da nastavimo kontinuitet koji je dosad isporučio rezultate koji nisu viđeni – istakao je Konaković.