Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do aprila 2026.

Evropska unija produžila okvir za sankcije pojedincima u BiH

charles michel
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Charles Michel

Restriktivne mjere se, kako je navedeno, sastoje od zamrzavanja imovine, zabrane stavljanja sredstava na raspolaganje i zabrane putovanja u EU za fizička lica.

Evropsko vijeće je danas odlučilo produžiti okvir restriktivnih mjera koji se tiču za pojedince u Bosni i Hercegovini, s obzirom, kako je obrazloženo, na situaciju u Bosni i Hercegovini i to za još dvije godine, odnosno do 31. marta 2026. godine.

-Evropska unija će stoga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Restriktivne mjere mogu se uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonski/Pariški opšti okvirni sporazum za mir – saopćeno je iz Evropskog vijeća.

Restriktivne mjere se, kako je navedeno, sastoje od zamrzavanja imovine, zabrane stavljanja sredstava na raspolaganje i zabrane putovanja u EU za fizička lica.

Inače, Odluka Vijeća 2011/173/CFSP o restriktivnim mjerama s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini usvojena je prvi put 21. marta 2011. godine.

Evropsko vijeće je u sviše navrata isticalo svoju nedvosmislenu predanost perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje u EU.

Vijeće je nadalje naglašavalo potrebu za jačanjem vladavine prava te istaknulo da Bosna i Hercegovina treba poduzeti odlučne korake u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi ostvarila rezultate u području istraga i osuđujućih presuda, među ostalim i na visokoj razini. Vijeće je u više navrata pozivalo BiH da pojača napore u pogledu reformi u području ljudskih prava i zajamči sigurnost novinara.

Vijeće je pozdravljalo usklađivanje Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, ali i pozvalo na potpunu provedbu mjera ograničavanja, među ostalim onih koje se odnose na Rusiju i Bjelorusiju.