Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Evo kolika mi je plata, pa neka javnost procijeni je li za “balahanje” ili preživljavanje

sindikati hnk Josip Milić
FOTO: BHRT
Josip Milić

Mi smo na rebalansu već rekli da nema nikakvog viška, štoviše, izgledno smo u minusu, tvrdi premijerka

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja i policije u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu održali su jednosatni štrajk upozorenja jer se nova Vlada oglušila na njihove zahtjeve o povećanju plate od 15 posto.

“Moja plata kao srednjoškolskog profesora je 1.350 KM. Neka javnost procijeni je li to plata sa kojom se može “balahat” ili je to plata sa kojom se preživljava. Sve je poskupilo. Zato se desetine miliona maraka sljeva u budžet kantona. Mi za sebe tražimo neke mrvice. Vlada nije spremna, tako da je situacija jako loša”, ističe Josip Milić iz Sindikata srednjih škola HNK.

Vlada HNK neće dozvoliti da osnovica plate padne ispod minimuma, a sindikalnim korisnicima obećava nastavak razgovora, istaknula je predsjednica kantonalne vlade Marija Buhač nakon sastanka s čelnicima šest sindikalnih organizacija, korisnika budžeta HNK, održanog u petak u Mostaru.

Nova premijerka, nova obećanja

“Danas smo imali sastanak sa sindikalnim predstavnicima u sklopu kontinuiranih razgovora s našim socijalnim partnerima. Na sastanku smo tražili razumijevanje za vrijeme, s obzirom na to da smo došli u vrijeme štrajka zdravstvenih djelatnika i kada treba izraditi rebalans budžeta. Ono što je ključno, a što sam i rekla na današnjem sastanku, da nismo bili usmjereni na budžet, jučer nijedan budžetski korisnik ne bi dobio platu. U tom kontekstu sam tražila razumijevanje”, kazala je Buhač.

Na sastanku su, kako kaže, željeli napraviti kristalno čistu situaciju vezanu za budžet i stanje finansija.

“Htjeli smo razriješiti zabludu u koju su dovedeni kako sindikalni predstavnici, tako i cjelokupna javnost, a u njoj smo bili i mi dok nismo došli na ove pozicije i dok nismo napravili kompletnu finansijsku analizu. Na tim načelima tražili smo razumijevanje sindikalnih predstavnika u cilju očuvanja opstojnosti ovog kantona i njenog daljnjeg razvoja”, kazala je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada sindikalnim predstavnicima obećala nastavak ovih razgovora, prije svega u smislu ispunjavanja obveza Vlade za sudske presude i izvansudske nagodbe.

“To je nešto što danas nismo uspjeli analizirat niti dati konačan stav, ali smo obećali da ova Vlada neće dozvoliti da osnovica plate padne ispod minimuma, što se tvrdilo ovih dana u javnosti i to želim javno reći. Minimalna osnovica plate je 630, a u ovom kantonu je 638 maraka i opet naglašavam, mi nećemo dozvoliti da ona padne ispod minimuma”, kazala je premijerka.

Što se tiče povećanja koeficijenata u 2024. godini, predsjednica Vlade HNK kazala je da ono iznosi 21 milion maraka plus na platama.

“To povećanje u 2023. godini iznosilo je 17 miliona plus na platama, što je više od povećanja naplate poreznih prihoda u budžetu, a za 2024. iznosi 21 milion maraka, što ne prati paralelno povećanje, odnosno očekivano povećanje poreznih prihoda. Mislim da se to treba znati uz onu činjenicu koja je prezentirana o 80 miliona viška, a mi smo na rebalansu već rekli da nema nikakvog viška, štoviše, izgledno smo u minusu i mislim da su to činjenice koje su najviše dovele u zabludu sindikat i cijelu javnost”, kazala je Buhač.

Ministar finansija HNK Adil Šuta kazao je kako su od Federalnog ministarstva finansija dobili gornje granice što se tiče poreznih prihoda.

“To je obavezna instrukcija za sva ministarstva i u skladu s tim se moramo ponašati. Federalna vlada također je najavila određene reforme u poreznom sistemu koje se tiču i plate i dohotka i doprinosa za zdravstveno i penziono.

U sve to ulazimo ozbiljno i svemu tome pristupamo sistematično, želimo riješiti ono što nas očekuje u narednom periodu i posvetit ćemo maksimalnu pažnju da se domaćinski odnos nastavi dijelima u periodu koji dolazi. Želimo omogućiti rast prihoda koji su u nadležnosti našeg kantona i zajedničkim snagama osigurati bolji standard svim građanima kantona, pa tako i našim budžetskim korisnicima”, kazao je Šuta.

Ulaganje u socijalni segment, poljoprivredu i turizam, dodao je, direktno će doprinijeti rastu, razvoju i zapošljavanju, a indirektno će omogućiti vraćanje tih sredstava u budžet.

Ministar kaže da plate rastu

“To su srednjoročne i dugoročne mjere i samo zajedničkim snagama na realnim osnovama možemo unaprijediti socijalno stanje u ovom kantonu u svim segmentima. To će biti naša intencija u narednom periodu”, ustvrdio je ministar Šuta.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić kazao je da će ovo ministarstvo i Vlada poštovati sve što je potpisano do sada.

“Imamo kolektivni ugovor, a prema njemu Vlada HNK i ovo ministarstvo povezali su se i ispoštovali da od 1. septembra tekuće godine dođe do povećanja plata svim zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a nakon toga od 1. jabuara 2024. godine doći će do novog uvećanja plata, sve u skladu s izmijenjenim koeficijentima koji su za određeni postotak uvećani.

Pratit ćemo dinamiku i poštovati sve odluke Vlade, potrebno je određeno vrijeme da se sve sagleda i stabilizira. Nadam se da će u narednom periodu doći i do novih iskoraka u pozitivnom pravcu”, kazao je Velagić.

Kada je u pitanju problematika pravomoćnih sudskih presuda, Vlada će o toj temi obaviti razgovor sa kantonalnim javnim pravobraniteljem, na osnovu čega će izraditi program rješavanja i tog pitanja.