Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kampanja "Novi dan, bolji zrak"

Evropska unija i Vlada Kantona Sarajevo zajedno za bolji zrak

Sarajevo je trenutno najzagađeniji grad na svijetu
30.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajevo je trenutno najzagadjeniji grad na svijetu sa indexom zagadjenja 179.

Studentski dom u Nedžarićima u kojem borave studenti iz cijele Bosne i Hercegovine je jedan od korisnika projekta utopljavanja “Energetska efikasnost u javnim zgradama u Kantonu Sarajevo”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler sutra će, zajedno sa premijerom KS Edinom Fortom i ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem, posjetiti Studentski dom u Nedžarićima u sklopu kao dio zajedničkih aktivnosti na poboljšanju kvalitete zraka u KS u okviru kampanje “Novi dan, bolji zrak”.

Studentski dom u Nedžarićima u kojem borave studenti iz cijele Bosne i Hercegovine je jedan od korisnika projekta utopljavanja “Energetska efikasnost u javnim zgradama u Kantonu Sarajevo”.

Zahvaljujući tom projektu ukupno 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, te zdravstvene ustanove bit će obuhvaćeni radovima na termoizolaciji fasada, zamjeni dotrajalih prozora i vrata, ugradnji energijski efikasne rasvjete i poboljšanju sistema grijanja, najavljeno je iz Delegacija EU.

Projekt je finansiran nepovratnim sredstvima Evropske unije od dva miliona eura, kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od osam miliona eura, te sredstvima Vlade Austrije od pola miliona eura.