Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Sve mjere Kriznog štaba ostaju na snazi, kantonima izdata nova naredba

vlada fbih

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 1.11.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 4.11.2021. godine, a Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U 43. sedmici, u odnosu na prethodnu, navedeno je u informaciji Kriznog štaba FMZ-a, zabilježen je rast sedmičnih indikatora, broj novih potvrđenih slučajeva veći je za 26 posto, a broj smrtnih slučajeva veći je za 27 posto. Prema dostavljenim podacima, od ukupnog broja hospitalizovanih je oko 90 posto nevakcinisanih.

Federacija FBiH u proteklom izvještajnom periodu i dalje bilježi visok nivo prenosa virusa u zajednici. Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 141 slučaj na 100.000 stanovnika i veća je za 22 posto nego sedmicu ranije, a u posljednjih sedam dana najviša je u Sarajevskom (264,21), Tuzlanskom (216,49) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (203,25).

Procjenjujući rizik, Krizni štab FMZ-a u informaciji je naveo da se u FBiH u proteklom izvještajnom periodu i dalje bilježi visok nivo prenosa virusa.

Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa, spor proces i nedovoljan obuhvat imunizacijom, kao i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije i dalje visoka.

Inače, do 25. oktobra 2021. godine je u Federaciji BiH dato 865.620 doza vakcina protiv COVID-19, od čega je prvom dozom vakcinisano 465.930, a drugom 399.690 građana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.